Home / Bebelus / Despre rivalitățile între frați

Despre rivalitățile între frați

Relațiile dintre frați sunt formate din complicitate, amintiri comune și legături profunde, dar – să recunoaștem – această relație este uneori plină și de rivalitate și gelozie…

O anumită cantitate de rivalitate este sănătoasă între frați, deoarece îi împinge să se afirme. Unele studii au arătat chiar că, cu cât încurajăm mai mult principiul egalității dintre copii, cu atât mai mult încurajăm această rivalitate!

Să stabilim mai întâi ceva: nimeni nu își poate iubi la fel toți copiii. Nu este o chestiune de iubire și nu este o crimă, este o realitate simplă. Doar pentru că ai o slăbiciune pentru unul dintre copiii tăi nu înseamnă că nu-i iubești pe ceilalți. Ne plac altfel, doar atât. La fel cum nu ne iubim în același mod părinții, frații și surorile sau prietenii. Pe baza acestui principiu, așteptați-vă să fiți un pic nedrept atunci când vine timpul să luați decizii legate de cei doi copii. Trebuie să fim foarte atenți, deoarece putem crea probleme mai degrabă decât să le rezolvăm.

Nu există un decalaj ideal de vârstă între fiecare dintre copii. Dacă copiii sunt foarte apropiați ca vârstă, ar putea fi foarte complici, dar și foarte geloși. Dacă diferența este prea mare, cu atât au mai puține lucruri în comun. Diferența ideală este între doi ani și jumătate și trei ani și jumătate.

Pregătiți copilul mai mare pentru sosirea bebelușului

Primele semne de gelozie apar de obicei la sosirea celui de-al doilea copil. Cu toate acestea, este posibil ca această schimbare majoră a rolurilor individuale să se desfășoare fără probleme. În timpul sarcinii, va trebui să vorbiți cu copilul, astfel încât acesta să înțeleagă că noul bebeluș nu îi amenință locul, că va fi întotdeauna copilul dvs., că îl veți iubi la fel de mult. Profitați de aceste momente pentru a-i reaminti cum era când era copil, scoateți poze, vizionați videoclipuri. Auzind că spui că îl iubești, el va câștiga încredere. 

Este recomandat să-i spuneți cât de mândru sunteți de el pentru că acum este mare, doarme într-un pat mare, face pipi în toaletă etc.

Rivalitate în funcție de vârstă

Într-o lume ideală, fratele și sora se vor înțelege… Este, de asemenea, puțin ironic să-l descrii pe cel mai bun prieten al tău ca fiind „o soră adevărată pentru mine”, când, în realitate, copiii aceleiași familii au nevoie de ani de zile pentru a găsi armonia potrivită. Nu este neobișnuit ca frații și surorile să îmbătrânească fără să aibă ceva în comun și să se îndepărteze la maturitate, fără să fi dezvoltat vreodată afinități speciale. Cei mai importanți factori care intră în joc atunci când vine vorba de evaluarea rivalităților fraților sunt sexul copiilor și decalajul de vârstă.

Înainte de 7 ani

Copilul este centrat pe el însuși și nu împarte cu ușurință. Este egocentric și nu înțelege că o jucărie împrumutată i se va restitui ulterior. Poate să țipe și să aibă crize.

Între 7 și 10 ani

Este perioada „Nu mai ești prietenul meu dacă tu …”, o propoziție care este spusă tuturor la cea mai mică supărare. Pe măsură ce copilul a ajuns la vârsta rațiunii, încercăm să-i explicăm că șantajul nu face decât să înrăutățească relațiile și îl ajutăm să găsească alte soluții pentru a-și arăta nemulțumirea.

Între 10 și 14 ani

În această perioadă, copilul poate fi, de asemenea, ambivalent, îmbrățișându-și fratele/sora, după care în secunda următoare îl trimite la plimbare. Întrucât, la această vârstă au dezvoltat sentimentul a ceea ce este corect, acest lucru le oferă șansa să-și rezolve conflictele singuri și interveniți doar dacă situația devine critică.

După 14 ani

Aceasta este adolescența și răsturnările sale hormonale, familiale și sociale. El va dezvolta principii morale și o etică personală din valorile care i-au fost inoculate încă de la o vârstă fragedă. Deoarece este mai retras, conflictele se pot dezvolta cu fratele și sora, dar, de obicei, este doar pentru o vreme.

Recunoașteți gelozia

Un copil își va arăta gelozia în multe moduri diferite, dar comportamentul său se va schimba cu siguranță. De exemplu, trebuie să fiți atenți la reacțiile sale la sosirea unui nou copil și cu siguranță  veți observa schimbările și veți putea interveni.

Un copil gelos va avea tendința de a:

 • atrage atenția asupra sa;
 • de a fi deseori morocănos;
 • nu mai dorește să facă activitățile obișnuite;
 • arată semne mari de afecțiune tatălui pentru a o face geloasă pe mamă;
 • își dorește să fie îmbrățișat și luat în brațe;
 • se comportă ca un bebeluș (suge degetul mare, face pipi în chiloți, cere să poarte scutece sau să bea din biberon);
 • nu respectă instrucțiunile;
 • face năzdrăvănii intenționat;
 • încearcă să lovească sau să muște fratele sau sora.

Aveți grijă cu…

 • preferința evidentă pentru un copil. Nu suntem întotdeauna conștienți de asta, dar când găsim scuze unui copil în detrimentul altuia, este evident că alimentăm rivalitatea mai degrabă decât să o calmăm;
 • comparațiile făcute între ei.  Pentru că unul este jovial, iar celălalt taciturn, pentru că unul este atletic, iar celălalt artist. Amintiți-vă că copiii SUNT diferiți și nu trebuie comparați;
 • preferințele legate de sexul copilului. Dacă repetați că ați dorit întotdeauna o fată – sau un băiat – celălalt se poate simți respins doar că nu este „de sex bun”;

Sfaturi pentru a ușura rivalitățile

 • Puteți cumpăra o păpușă care arată ca un bebeluș, cu câteva articole cum ar fi scutece, un biberon, o pătură mică, iar când ajungeți acasă puteți da copilului mai mare responsabilitatea „propriului său copil”. El va face ca tine și se va simți mai puțin distanțat.
 • Petreceți timp de calitate și intimitate cu fiecare dintre copiii dvs. Nu trebuie să dureze ore întregi, important este ca fiecare să simtă că contează pentru tine și că își are întotdeauna locul lui în inima ta.
 • Nu forțați niciodată copilul să se intereseze de fratele său mai mic. O va face destul de natural când o să vină timpul.
 • Nu lăsați niciodată copilul mai mare și nou-născutul singuri, deoarece ar putea răni bebelușul intenționat, arătându-și așa supărarea.
 • Asigurați-vă că bebelușul nu este singurul centru de atenție în timpul vizitelor pe care le primiți, mai ales că toată lumea aduce un cadou pentru bebeluș. Luați în considerare cumpărarea unui mic cadou și profitați de ocazie pentru a-i lăuda calitățile în fața altora.
 • Lăsați-l să vă ajute cu bebelușul, aducând scutecul, pijamalele sau o jucărie.

Pentru copiii mai mari

 • Încercați să îi lăsați să-și rezolve singuri problemele și evitați să luați parte.
 • Nu interveniți fără să le acordați timp pentru a ajunge la o înțelegere.
 • Nu investigați „cine a început”, veți adăuga doar tensiune la conflictul lor.
 • Stabiliți reguli clare cu privire la comportamentul care nu este acceptabil (vorbitul urât, lovirea etc.)
 • Nu tolerați niciodată un comportament agresiv.
 • Încurajați-i să își rezolve conflictele vorbind, explicându-se mai degrabă decât argumentând. Nu va funcționa tot timpul, dar mesajul va trece în cele din urmă.
 • Dați-le o sarcină de făcut împreună.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.