Despre relațiile dintre frați - PapTot.ro - Sarcină, naştere, primul an de viaţă, îngrijirea şi educarea copiilor între 0-14 ani, viaţă de familie - Revista PapTot!

Home / Copil / Despre relațiile dintre frați

Despre relațiile dintre frați

Aveți doi copii? Ca în majoritatea familiilor cu doi copii, cel mic este mai răsfățat și apărat de părinți. Dar, oare, fratelui sau surorii mai mari le convine acest lucru? Cu siguranță, nu.

Copiii mari sunt mai puternici și au mult mai multe abilități decât frățiorii mai mici, care, în general, le permite celor mari să devină „eroi”. În aceste fericite cazuri, situația este extraordinară și fiecare dintre copii își găsește un rol de jucat care le convine.

În alte familii, însă, copiii mari folosesc forța mai mult sau mai puțin pentru a se impune în fața celor mici. Din când în când, planurile lor sunt chiar elaborate, lăsându-i pe cei mici să fie prinși în locul lor în momentul în care fac pozne. Acum este momentul, ca părinte, să intervii în acest joc de „putere”.

Există gelozie

Uneori, sosirea celui mic în familie schimbă comportamentul primului copil. De ce? Pentru că nu-i place să vină altcineva și să-i fure toată atenția părinților. Înainte de vârsta de patru ani, copilul mare și-a urmat impulsurile și l-a supărat, aproape reflexiv, pe cel mic. Dar, odată ce a crescut, nu ar mai trebui să se întâmple acest lucru. Dacă continuă să-și pună fratele sau sora mai mică în situații imposibile, dacă îl învinuiește constant pentru tot ceea ce face greșit și dacă îl pune să facă tot ce-i cere, trebuie să-i atragi atenția frumos.

 

Nu îl certa, cel mai bine ar fi să petreci cât mai mult timp cu amândoi.  Să le oferi amândurora aceeași atenție. Vei observa în timp dacă un excedent de atenție îi va schimba comportamentul față de cel mic. O să vezi că fratele mare o să vrea să reproducă relația dintre voi și o să înceapă să aibă grijă de cel mic și să se bucure de momentele petrecute împreună.

Valetul celui mare

Poate că ai observat că cel mare îl folosește pe cel mic pe post de valet: „Du-te și adu un suc”, „Du-te și aruncă gunoiul”, „Du-te și întreabă dacă putem merge în parc!”… Este la îndemână să ai un valet, mai ales că cel mic face tot ce i se cere pentru a fi în grațiile fratelui mai mare. Nu este bine și ar fi cazul să vorbești cu cel mare și să-i explici că trebuie să aibă grijă singur de sarcinile sale și să-l înveți pe cel mic să refuze să facă lucruri pentru el. Când le dați sarcini mai complexe, cum ar fi, de exemplu, să facă curat în camera lor, trebuie să-i privești de la distanță dacă fiecare se ocupă de ceea ce au de făcut. Există situații în care fratele cel mare îl pune pe cel mic să facă treaba în locul lui.

Atitudine voluntară?

Dacă copiii tăi sunt mai degrabă blocați într-un cerc vicios, iar cel mai mare se bucură de naivitatea și bunătatea celui mai mic, este o altă poveste. Va trebui să lucrezi la relația pe care o au copiii.

Bineînțeles că părinții își doresc ca dragostea pe care cel mare o are pentru cel mic să fie suficientă pentru a-l face plăcut și protector, dar  nu totul este roz în lumea fraților și a surorilor. Ar trebui ca frații mici să impună respect pentru că, dacă nu fac asta în familie, le va fi greu să se apere în afara casei, acolo unde întâlnesc fel și fel de caractere.

Dacă fratele mare îi cere să îndeplinească sarcini dubioase, el trebuie să spună nu. Poate că nici măcar nu înțelege că are dreptul să refuze și, dacă reușește, ambii vor învăța unul de la altul și relația lor se va îmbunătăți.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.