Home / Copil / Alimentatie / Dai prea mult zahăr copilului?

Dai prea mult zahăr copilului?

Bomboane, ouă de ciocolată, băuturi carbogazoase… aproape toți copiii le adoră. Însă zahărul are în ultima vreme o reputație urâtă fiind considerat ”vinovatul” principal în declanșarea diabetului și a obezității infantile. Oare chiar așa să fie? Am discutat cu mai mulți specialiști și am aflat ce e adevărat și fals despre acest aliment controversat.

Ai observat cât de încântat un copil când îi oferi o bucățică de ciocolată sau o acadea? Ei bine, cercetătorii au constatat că bebelușii descoperă gusturile în lichidul amniotic impregnat cu moleculele alimentelor consumate de mamă. Și multe experiențe arată că de la naștere noul-născut preferă gustul dulce. Motivul? Simplu! Primul lui aliment este laptele matern, care conține glucide, substanțe nutritive considerate carburantul organismului. Acestea alimentează creierul și  furnizează energia necesară bunei funcționări a organismului .

Glucide simple vs glucide complexe

Trebuie să facem de la bun început o clară distincție între glucidele simple (zahărul rafinat, băuturile dulci, bomboane, ciocolată etc) și glucidele complexe pe care le găsim în laptele matern,  cereale integrale, paste, orez, cartofi.

Consecințele consumului excesiv

Glucidele simple sunt utile atunci când facem un efort intens, în timp ce celelalte furnizează organismului energie de-a lungul întregii zile. O dată cu industrializarea și rafinarea alimentelor, consumul zilnic de glucide simple a crescut, iar efortul fizic depus de ei a scăzut. Care este cel mai mare risc al consumului excesiv de dulciuri în cazul copiilor? În primul rând obezitatea infantilă, apoi un dezechilibru alimentar de proporții.

Zahărul, un drog?

Cel mic ronțăie toată ziua biscuiți, ciocolată și bomboane? E normal să nu mai vrea să mănânce la ora mesei ciorbiță sau o mâncare de legume plină de vitamine.  De aici până la anemie sau alte carențe nutriționale nu mai este decât un pas.  Mulți nutriționiști au afirmat că zahărul acționează ca un drog și că de multe ori copiii asociază dulciurile cu ideea de recompensă.  Specialistul francez dr. Patrick Tounian a constatat după mai multe studii că zahărul nu acționează ca un drog, deoarece imediat ce este scos din alimentație nu declanșează crize de sevraj. În cazul copiilor dependenți de dulciuri este vorba de o tulburare de comportament  cauzată de o problemă psihologică.

Ce cantitate e suficientă

Specialiștii pediatri recomandă să reducem cu cel puțin 25% consumul de  glucide simple deoarece sunt niște calorii vide care ar trebui evitate. Înainte de 6 luni, nu trebuie să ne facem griji pentru bebe deoarece el consumă lapte matern sau formulă. În cazul produselor speciale pentru copiii de sub un an, cum ar fi cerealele și gustările, nu ar trebui să-ți faci griji. Acestea conțin o cantitate mică de glucide impusă de legile în vigoare. Începând cu intrarea în colectivitate apar și adevăratele probleme. Cei mici descoperă mai multe gusturi și savori și învață să-și exprime preferințele.

Așa că iată câteva trucuri de care trebuie să ții cont:

  • În timpul mesei oferă-i puiului tău doar apă, nu suc(nici măcar preparat în casă)
  • Poți să-i oferi un pahar de suc pregătit în casă doar ca gustare, nu ca înlocuitor al apei deoarece conține multă fructoză.
  • Fii atentă la etichetă: o cantitate de zahăr mai mare de 10 g/100 g de produs, este mult prea mare.
  • Optează mereu pentru dulciurile și prăjiturile pregătite în casă și încearcă să reduci cât mai mult din cantitatea de zahăr. Adăugă vanilie, stafide, fructe pentru mai mult gust și savoare.

1 linguriță de zahăr = 5 g

1 linguriță de dulceață= două lingurițe de zahăr
1  bomboană = o linguriță de zahăr

1 felie de tort = 5 lingurițe de zahăr

250 ml de suc = 4 lingurițe de zahăr.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.