Home / Bebelus / Cum tratezi tulburările digestive ale bebelușului

Cum tratezi tulburările digestive ale bebelușului

shutterstock_141981658

Unele dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă mămicile în primul an de viață sunt tulburările digestive. Care sunt cauzele acestora și cum le tratezi corect, vom afla în continuare.

Noi, părinții, avem un sistem digestiv dotat cu milioane de bacterii și enzime care ajută la digerarea alimentelor și la eliminarea reziduurilor din tractul digestiv. În schimb, un bebeluș nou-născut are la naștere un sistem digestiv steril, în care practic nu se află nicio bacterie. Primele le ia la naștere, în momentul în care iese din burtica mamei. Apoi le ia tot de la mamă, din laptele matern și din aer. Și ușor, ușor sistemul lui digestiv și flora lui intestinală se populează și începe să funcționeze.  Aceasta este și cauza celor mai multor tulburări digestive din primii ani de viață ai copilului tău. Să le trecem în revistă și să vedem ce remedii poți aplica acasă pentru a-i diminua disconfortul.

Colicile – ameliorate cu masaj și comprese calde

În primele 2-3 luni de viață, unele dintre cele mai frecvente probleme sunt colicele. Înfășatul este o metoda frecvent întâlnită pentru calmarea acestor dureri abdominale. Când bebelușul este înfășat, zona burticii se încălzește și aceasta are un efect de ameliorare a durerilor. Poți de asemenea să-i așezi pe burtică o sticlă plată, specială din silicon, umplută cu apă caldă pentru a-l calma. Masajul delicat în jurul buricului și în sesnul acelor de ceasornic pot diminua din crampele abdominale.  Medicul pediatru îți poate recomanda să-i dai în fiecare zi câteva picături de Bonnisan, un remediu natural cu ulei de mărar, cicoare și coada șoricelului care are efect antispastic și antiinflamator.

Constipația – tratată cu suc de fructe

Aceasta tulburare apare în special la copiii care sunt hrăniți exclusiv cu lapte formulă, iar mai târziu nu beau suficientă apă. Primele măsuri pe care trebuie să le iei sunt cele de corecție a dietei lui zilnice, în funcție de vârsta bebelușului. Dacă-l alăptezi, schimbă-ți dieta, mănâncă alimente cât mai bogate în fibre și bea cât mai multe lichide.Dacă-i dai lapte formulă, prepară-i corect biberonul cu lapte formulă și oferă-i câte 15 ml de apă caldă între mese. După ce ai trecut de primele săptămâni de diversificare, oferă-i suc proaspăt de prune, pere sau mere diluat cu apă plată: 15 ml suc + 15 ml apă plată.

Diareea – remediată cu cicoare și săruri minerale

La sugarul mic, cauzele diareei sunt strâns legate de modul de preparare al laptelui, concentrația lui, sterilizarea tetinei sau a biberonului. După începerea diversificării, această tulburare poate fi provocată de o combinație greșită de alimente (fructe + lapte) care dereglează tranzitul intestinal. Prima măsură este să-i oferi o alimentație care să-i normalizeze tranzitul intestinal. Oferă-i lapte formulă special, iar după 6 luni bazează-te pe piurerile de morcovi și de orez.  Sărurile de remineralizare și remediul natural cu cicoare recomandat de medicul pediatru tratează eficient această tulburare și refac flora intestinală.

Apetit scăzut – tratat cu remedii naturale

În mod normal, orice bebeluș mănâncă ori de câte ori îi este foame, deci atunci când este mofturos, plângăcios și refuză să mănânce înseamnă că puiul tău suferă și are o problemă. În primele luni pot fi colicile și durerile abdominale, iar după 6 luni pot fi durerile cauzate de apariția dinților. Un alt motiv poate fi începutul diversificării. Odată cu trecerea la alimente solide, bebe poate să-și piardă apetitul și să scadă în greutate. Suplimentul natural Bonnisan conține extract de capere, care stimulează pofta de mâncare și ajută la digestia otpimă a alimentelor.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.