Home / Bebelus /  Cum tratezi pielea uscată cu tendinţă atopică

 Cum tratezi pielea uscată cu tendinţă atopică

bebe masaj

Anumiţi copii au pielea uscată cu tendinţă  atopică ce poate câteodată duce la eczemă. Frecvenţa acestei probleme este în creştere. Puseurile inflamatorii apar de obicei la vârsta de 3 luni, încep să se calmeze în jur de 2 ani şi regresează pe la 5 ani. Pielea este foarte uscată, aspră la atingere şi cu prurit, câteodată cu zone roşii pe faţă, pliurile gâtului, coate, în spatele genunchilor, mâini, încheieturi şi glezne. Simptomele pot perturba somnul.

Factori declanşatori

 • Ereditatea: un istoric de dermatită atopică în familie se identifică în 50 – 70% din cazuri.
 • Alergenii: acarienii, praful, blana de animale, alergenii alimentari (lapte, ouă, etc.). Fondul alergic, ex. astm sau rinite.
 • Factorii de mediu: vremea rece sau uscată.

Pielea cu tendinţă atopică are un conţinut scăzut de lipide: filmul hidro-lipidic protector este prea permeabil şi permite trecea alergenilor. Această slăbire a funcţiei de barieră este asociată cu o reacţie anormală a sistemului imunitar cutanat.

Sfaturi pentru părinţi

Curăţare:

 • Faceţi bebeluşului băi sau duşuri scurte (5 – 10 minute) în apă caldă (36°C).
 • Spălaţi bebeluşul cu mâinile folosind un produs potrivit – fără săpun şi fără parfum. Nu folosiţi mănuşa de spălat.
 • Folosiţi un prosop de bumbac pur, tamponaţi uşor bebeluşul pentru a-l usca, fără frecare.

Îngrijire:

 • Hidrataţi pielea bebeluşului cu o cremă emolientă, aplicată de două ori pe zi.
 • Tăiaţi regulat unghiile bebeluşului, pentru a-l împiedica să se scarpine.

Acasă:

 • Umidificaţi casa (temperatura maximă: 19 – 20°C).
 • Scăpaţi de praf şi acarieni (covoare, jucării de pluş, etc)
 • Nu ţineţi copilul în fum de ţigară.

Îmbrăcămintea:

 • Folosiţi haine de bumbac: evitaţi lâna şi materialele sintetice.
 • Evitaţi folosirea detergenţilor ce conţin fosfaţi şi agenţi catifelanţi.

Sfatul pediatrului

Frecvenţa pielii uscate cu tendinţă atopică este în creştere la copii. Problema poate fi asociată si cu simptomele alergice ce afectează sistemul digestiv (intoleranţa la laptele de vacă) sau sistemul respirator (astmul).

Simptomele (pruritul) din timpul puseurilor pot afecta calitatea vieţii copiilor şi familiei lor.

În completare la orice tratament medical (corticosteroizi topici) prescris de către doctor pentru perioada puseurilor, o atenţie sporită trebuie acordată dietei şi regulilor de igienă şi este recomandată şi îngrijirea zilnică a pielii cu produse potrivite.

Dacă copilul vostru are pielea uscată şi cu tendinţă atopică, doctorul vă va explica ce să faceţi şi va răspunde oricărei întrebări despre diversificarea alimentaţiei şi dacă trebuie sau nu să folosiţi corticosteroizi topici sau la alte întrebări.

Dr. Patricia Ceddaha, Paris

Gama Stelatopia® de la Mustela® este special formulată pentru a ajuta pielea uscată, cu tendinţă atopică. Produsele au toleranţă ridicată şi sunt hipoalergenice*. Conţin un ingredient activ natural patentat: Oleodistilatul de floarea soarelui, care restructurează chiar şi cea mai uscată piele prin stimularea producţiei de lipide şi calmează rapid iritaţia.

Îngrijire zilnică şi în timpul puseurilor

Pentru pielea uscată, Stelatopia® Cremă emolientă restructurează pe termen lung, reface lipidele, calmează iritaţia şi ajută la reechilibrarea florei cutanate. Creşte calitatea vieţii copilului şi a familiei lui. Reduce semnificativ nevoia de corticosteroizi topici.

Pentru pielea foarte uscată folosim Stelatopia® Balsam relipidizant care restructurează pe termen lung, reface lipidele, calmează iritaţia şi ajută la reechilibrarea florei cutanate.

Curăţarea zilnică şi în timpul puseurilor

În timpul puseurilor, folosim Stelatopia® Ulei-lapte pentru baie, care curăţă delicat, reface lipidele şi calmează. Pentru baia zilnică, folosim Stelatopia® Cremă curăţătoare, care curăţă delicat, protejează şi calmează. Mustela® acordă prioritate ingredientelor de origine naturală. Produsele nu conţin parfum, parabeni sau alcool şi sunt formulate pentru a minimiza riscul de reacţii alergice.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.