Constipația este strâns legată de cea ce mănâncă micuții și de aceea este o problemă despre care toate mamele vorbesc. Este suficient ca odorul tău să nu aibă scaun o zi, două, ca să-ți faci o mie de probleme. Dar constipația este extrem de frecventă și poate fi combătută prin câteva măsuri simple.
Bebe are sub 4 luni
În general, în prima lună de viață, copilul are scaune dese (cinci și chiar mai multe). Apoi, ele se răresc (un scaun la două, trei zile) și de multe ori mama devine îngrijorată de acest lucru. Pediatrii ne spun însă că bebelușii între 1-3 luni, au această tendință, dar nu sunt neapărat constipați. Și nici nu este vreo legătură cu alimentația, pentru că toți sunt hrăniți la sân sau la biberon. Remediul este să ai răbdare, pentru că nimic nu este anormal.
Ce poți face
Un remediu simplu este să pui puțin suc de portocală neîndulcit în biberon sau supă clară de legume. Dacă acestea nu rezolvă problema, cere sfatul pediatrului. Vestea bună este aceea că odată depășită această etapă, fiecare copil își formează propriul ritm de creștere, mai multe scaune pentru unii, unul-două, zilnic, pentru alții.
Până la doi ani
După patru luni și până la doi ani, scaunele bebelușului nu sunt obligatoriu zilnice. Pentru a menține echilibrul, micuțul trebuie să beneficieze de o hrană diversificată. În caz de tranzit leneș, este suficient să-i dai copilului un compot de prune fără zahăr sau fructele ca atare sau legume bogate în fibre, cum ar fi fasolea verde.
Ce poți face
Prima măsură este aceea de a-i da să bea apă. Cu cât bea mai puțină apă, copilul riscă să fie mai constipat. Într-adevăr, cu cât organismul nostru dispune de mai puține rezerve de apă, cu atât mai mult își protejează rezervele și își reduce cantitatea de urină și numărul de scaune. Sunt de evitat laxativele, supozitoarele (dacă nu sunt recomandate de medic) și manevrele cu termometru (riscă să rănescă sau să creeze un reflex condiționat de stimulare).
După 2 ani
Când bebelușul începe să renunțe la scutece în favoarea oliței, lasă-l în ritmul lui. Nu-l certa când se întâmplă vreun accident, folosind cuvinte ca murdar, caca, vai ce urât miroase. La început, olița este un obiect derutant, iar copilul se poate opune să o folosească. În același timp, o zi în plus în care materiile fecale stagnează în intestine le deshidratează. Ele devin dure și copilul are mari dificultăți în a le elimina și astfel intră într-un cerc vicios. Aceste emisii dificile pot provoca fisuri la nivelul anusului, pe care trebuie să le tratezi imediat cu unguente potrivite.
Ce puteți face
Dacă refuză legumele, propune-i supe, paste cu spanac și altele de acest fel. Apa îmbogățită cu magneziu este și ea de ajutor, ca și sucurile de fructe, mai ales cel de mere, fără zahăr adăugat. Și nu în ultimul rând mișcarea accelerează tranzitul.
3 secerete care alungă constipația
- Flacteză piciorușele copilului pe abdomen, presând ușor de mai multe ori. Aceasta stimulează intestinele să elimine materiile fecale.
- Dacă mănâncă alimente solide, elimină-i o perioadă alimentele care îl constipă (orez, banană, morcov).
- Masează-i delicat abdomenul în sensul acelor de ceasornic. Se întâmplă destul de des ca micuții să fie constipați mai ales când încep să mănânce alimente solide, pentru că organismul lor nu știe să gestioneze noile alimente.
Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!