Home / Bebelus / Cum se reduce durerea vaccinării la bebeluși?

Cum se reduce durerea vaccinării la bebeluși?

Vaccinarea este unul dintre primele ajutoare pe care le primesc bebelușii încă de la naștere, dar, din păcate, poate fi un moment dureros. Niciun părinte nu vrea să-și vadă copilul suferind. Mai mult decât atât, această durere ar putea chiar determina un copil să dezvolte o anumită teamă pentru vaccin și chiar și pentru personalul medical. Din această cauză, unii părinți decid să nu-și vaccineze copiii, dar aceasta nu este o soluție și riscă să aibă consecințe severe asupra sănătății copilului.

Este important să te informezi înainte

Nu toți copiii sunt egali în fața durerii, iar pentru unii vaccinul este un test dur. Există metode dovedite și sigure, care ar putea să-l ajute să treacă cu bine peste această experiență și tu să fii mai liniștită.

Mai întâi, citește sfaturile care urmează. Dacă le și combini, poți obține rezultate mult mai bune. Informează-te înainte de vaccinarea copilului și vorbește cu persoana care îi face vaccinul. Îi spui la ce te gândești și împreună colaborați ca totul să iasă bine.

Anestezic sub formă de cremă, gel sau plasture

Un anestezic (cremă, gel sau plasture) ajută la reducerea durerii acolo unde acul intră în piele. Sunt testate și sunt ok pentru bebeluși (chiar nou-născuți). Acestea trebuie aplicate pe piele înainte de injecție, fie acasă, fie la clinică, cât aștepți. Pentru ați aminti unde ai aplicat produsul, desenează un cerc în creion sau pune un bandaj mic. Ar fi păcat să fi aplicat o cremă și să nu-ți amintești dacă este pe brațul drept sau stâng! Trebuie remarcat faptul că pielea bebelușului, după îndepărtarea medicamentului, poate fi mai albă sau mai roșie, dar această reacție este temporară. Dacă există o reacție cutanată, discută cu medicul, deoarece poate fi alergie. Cu toate acestea, reacțiile alergice ale pielii sunt rare.

Apă cu zahăr

Apa plată cu zahăr poate ajuta, de asemenea, la reducerea durerii copilului în timpul vaccinării. Îi administrezi apă cu zahăr (nu și pentru nou-născuți) cu 1 sau 2 minute înainte de injecție. Poți pregăti apa acasă, amestecând 1 linguriță de zahăr alb și 2 lingurițe de apă fiartă și răcită.  Folosind o seringă, picuri soluția treptat în gura bebelușului. Unii părinți preferă să introducă suzeta în apă cu zahăr și să le-o dea bebelușilor. El o poate ține în gură înainte, în timpul și după vaccinare.

Alăptează bebelușul în timpul vaccinării

Alăptarea copilului în timpul injecției o poate face, de asemenea, mai puțin dureroasă. Așa că începe să alăptezi puțin înainte de injecție (amintindu-ți să-ți pregătești copilul, dezbrăcându-l), asigurându-te că-l ții aproape și mai strâns. Acest lucru îți va permite să continui alăptarea în timpul și după vaccinare. De fapt, alăptarea combină mai multe elemente care îi vor permite copilului să se calmeze: contactul cu mama, gustul dulce și sugerea. Este considerat a fi unul dintre cele mai bune moduri de a reduce durerea.

Ține-ți copilul lipit de tine

Chiar dacă nu alăptezi, contactul fizic cu tine o să-l ajute pe cel mic foarte mult în tratarea durerii. Ține-l aproape de tine înainte, în timpul și după vaccinare. Acest lucru îi va da siguranță! Te așezi confortabil pe un scaun ținând bine bebelușul în brațe, dar nu foarte strâns.

Fii Zen!

Ne gândim foarte rar la asta, dar propria noastră stare emoțională are un efect uriaș asupra comportamentului bebelușului. Acesta este motivul pentru care este important să rămâi cât mai calmă și să adopți o atitudine pozitivă pe toată durata intervenției, dar și înainte și după. Respiri adânc și rămâi calmă. Dacă îți este prea dificil (de exemplu, ai o teamă de ace), ar trebui să lași copilul cu soțul sau unul dintre bunici.

Distrage-i atenția!

Distragerea atenției bebelușului este, de asemenea, o modalitate excelentă de a nu mai simți așa de tare durerea. Îi poți cânta sau te juca cu el, iar copiilor mai mari îi aduci jucăria preferată. Chiar și privirea fotografiilor de pe un telefon îl poate ajuta să uite de durere sau de frică.

După vaccinare

După vaccinare, ai grijă să ții copilul sub observație și să vezi dacă este agitat, apatic sau dacă îl doare. Aceste indicii îți vor permite să determini dacă mijloacele pe care le-ai luat i-au redus într-adevăr durerea sau dacă trebuie să schimbi ceva pentru data viitoare.

Din păcate, data viitoare, chiar dacă schimbi ceva, nu poate fi o rețetă câștigătoare, deoarece și copiii cresc și se schimbă.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.