
În curând vine Moş Crăciun, iar micuţul tău va face cunoştinţă cu îndrăgitul personaj. Dar cum să i-l prezinţi? Cine este acest bătrânel generos şi de ce este atât de iubit de toţi copiii de pe Glob? Cum îl introduci în scenă pe Moş Crăciun ca micuţul să nu-l întâmpine cu lacrimi de crocodil? Ca să decurgă totul ca la carte, o mică pregătire a copilului pentru întâlnirea cu Moşul este esenţială. Poate l-a zărit şi anul anul trecut, dar fiind foarte mic, n-a înţeles mare lucru. Aşa că dacă are peste doi-trei ani, e timpul să-i spui povestea venerabilului.
Legenda
„Se spune că în toiul iernii, Crăciuneasa i-a oferit pe ascuns adăpost Fecioarei Maria, pe când se năştea Pruncul Isus. Aflând ce a făcut nevasta lui, Crăciun, un om rău şi fără suflet, a pedepsit-o, tăindu-i ambele mâini. Dar Fecioara Maria i le-a pus la loc. Văzând această minune, Crăciun s-a creştinat şi a aprins un rug din lemne de brad, ca semn de sărbătoare. Apoi a împărţit Sfintei Familii lapte şi alte bucate în timp ce Magii aduceau în staul, pruncului Mesia ofrande de aur, tămâie şi smirnă. De aici se trage imaginea lui Moş Crăciun, înfăţişat ca un sfânt care aduce daruri copiilor de ziua naşterii lui Hristos.
Povestea modernă
„Casa Moşului era undeva departe, la Polul Nord. Acolo locuia cu soţia lui, Crăciuniţa, şi cu nouă reni fermecaţi. Dar renii nu prea aveau de mâncare, printre întinderile nesfârşite de zăpadă. Aşa că s-a mutat în Laponia, mai exact în cătunul Korvatunturi, („Muntele Urechii”). Unii spun că muntele acesta seamănă cu urechile Moşului, care aud toate dorinţele copiilor cuminţi. Satul în care locuieşte acum Moş Crăciun are un oficiu poştal, unde sosesc mii şi mii de scrisori de la cei mici. Pentru că nu le poat citi pe toate, Moşul are ajutoare de nădejde, nişte spiriduşi simpatici şi foarte harnici. Unul dintre ei, Pepper Minstix, este paznicul cătunului. Aici nu are voie să intre niciun străin. Cine vine aici pe furiş, nu mai primeşte daruri niciodată. Ceilalţi spiriduşi lucrează la fabrica de jucării de dimineaţă, pentru ca nu cumva să-i prindă Ajunul fără jucării pentru toşi copiii.“
Ce te poate întreba copilul?
Copiii au zeci de întrebări neaşteptate despre Moş Crăciun. Ca să nu te prindă nepregătită, iată câteva răspunsuri la cele mai frecvente nelămuriri ale micuţilor.
- Cum poate Moşul să ajungă la toţi copiii într-o singură noapte? Desigur, cu ajutorul saniei lui fermecate, trasă de reni. În Ajun, Moşul însoţit de ajutoarele lui zboară cu sania, oprindu-se la casa fiecărui copil. Coboară pe hornul casei, lasă cadourile sub brăduţul împodobit şi, dacă îi laşi prăjiturele le mănâncă în grabă. Dacă îi laşi şi un pahar cu lapte, este de-a dreptul fericit.
- Cine este Rudolf? Ei bine, el este conducătorul renilor care trag sania plină de jucării. Pe când Rudolph era mic, nasul lui a fost atins de Magia Crăciunului şi de atunci este roşu şi strălucitor. Ceilalţi reni se numesc Dasher, Donder, Blitzen, Comet, Dancer, Prancer, Cupid şi Vixen.
- Cum ştie Moşul ce doreşte fiecare copil? Fiecare copil îi scrie o scrisoare sau, dacă este prea mic, o scrie cu mami. Cei mici spun ce-şi doresc, iar de restul are grijă Moşul. Pui scrisoarea într-un plic, treci adresa cu litere mari de tipar, îi desenezi ceva frumos, o pui la cutia poştală şi, eşti foarte cuminte.
Împodobirea bradului
Ritualul Sărbătorilor continuă cu bradul. Pentru ca bucuria să fie deplină, poţi împodobi bradul când copilul doarme. După un somn odihnitor, strălucirea globurilor şi frumuseţea bradului aduc atmosfera magică momentului. Cei mai mari pot chiar ei să împodobească bradul, după cum vor. În seara de Ajun, tati (sau bunicul), deghizat în Moş Crăciun, soseşte cu sacul de cadouri pentru toată familia, spre bucuria tuturor.
Sosirea Moşului
Pentru că oriunde te duci cu copilul în perioada premergătoare Sărbătorilor va vedea câte un Moş, trebuie să-i dai o explicaţie: fie îi spui că toţi sunt ajutoarele Moşului, fie îl asiguri că venerabilul circulă în tot oraşul ca să-i vadă pe copiii cuminţi. Oricum, este bine să-l faci să înţeleagă că marea întâlnire încă nu a sosit şi că îl anunţi tu despre sosirea Moşului la voi acasă. Renii îi transmit dorinţele copilaşilor, iar bătrânul soseşte numai în seara de Ajun, ca să aşează sub brăduţ darurile mult visate. Poţi să le mai spui celor mici că aceşti Moşi Crăciuni sunt mesageri, aşa că pot să le dea lor scrisoarea cu dorinţe.
Iată vin colindătorii…
Sărbători fără colinde şi colindători? Nicidecum! Copiii merg din casă în casă şi urează gazdelor viaţă lungă şi bucurii. La sate, colindătorii primesc colăcei sau mere şi nuci, în oraşe, prăjiturele, bomboane sau bani. Lasă-l pe micuţul tău să fie o gazdă primittoare şi să ofere cu mâna lui micile daruri. Iar în dimineaţa de Crăciun, micuţii vor vedea cu ochii lor că rugăminţile le-au fost ascultate, ca dovadă că Moşul nu uită pe nimeni.
Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!