Home / Shopping / Copil / Cum alegi scaunul de masă al bebeluşului

Cum alegi scaunul de masă al bebeluşului

Din momentul în care bebeluşul este pregătit să mănânce alimente solide, scaunul de masă devine indispensabil. El îi dă copilului un loc sigur la masă pentru a experimenta noile gusturi şi texturi şi o ajută pe mamă.

De unde începi alegerea

Scaunele de masă se găsesc într-o multitudine de modele, pentru toate gusturile şi buzunarele. Cea mai bună alegere trebuie să ţină cont de spaţiul din bucătărie, dar şi de alte criterii. Nu de alta, dar trebuie să te ţină câţiva ani, mai ales că îl vei folosi zilnic, de 4-5 ori. Prin urmare, un model mai scump ar putea să te ajute, pentru că va fi folosit câţiva ani fără să se strice. Unele modele sunt capabile să „crească“ împreună cu copilul.

 Tipuri de scaune

Cu schelet de plastic sau de metal

Aceste modele sunt simple şi prietenoase. Toate au curele ataşate, pentru a fi cât mai sigure şi tăvi pentru farfuria cu mâncare. De regulă, acestea nu sunt scumpe şi nu cântăresc mult. Unele au roţiţe pentru a fi cât mai uşor de deplasat şi se pliază foarte bine.  Un minus: Oferă mai puţin confort copilului şi nu protejează deloc împotriva resturilor de mâncare care-i cad bebeluşului.

Dotări de top

Scaunele care se încadrează în această categorie sunt modele care păstrează trăsăturile de bază ale categoriei, dar oferă un plus de calitate şi de confort. De exemplu, sunt căptuşite cu material textil de cea mai bună calitate, roţi pentru deplasare cu un sistem de frână pentru perioada în care stau fixate la masă, tavă detaşabilă, mecanisme de ajustare a înălţimii şi a spătarului. Unele se pot transforma chiar într-un scaun obişnuit, când copilul creşte mai mare.

Scaun care se fixează de masă

În locul unui scaun mare, de sine stătător, unii părinţi preferă scaune care se prind direct de masă. Aceste tipuri fac economie de spaţiu, chiar şi atunci când sunt pliate, pentru că sunt mai mici decât celelalte. O altă categorie de scaune de masă portabile se pot fixa pe un scaun obişnuit şi fac cea mai mare economie de spaţiu. Au  o formă bună, comodă şi sunt prevăzute cu un sistem de prindere sigur. Problema pe care o pun totuşi este aceea că scaunul pe care vrei să-l fixezi trebuie să fie foarte stabil, cu un blat şi un spătar mare.

Lemnul, un material special

Scaunele de masă din lemn pot fi foarte atrăgătoare, dar au câteva dezavantaje. Adesea şezutul este prea adânc, iar suportul de sprijin al picioarelor prea jos pentru un copil. În plus, sunt mai grele şi mai greu de curăţat decât unul de plastic. Cu timpul, lemnul se poate scoroji de vopsea sau poate provoca zgârieturi copilului, dacă nu este foarte bine lăcuit.  .

Ce să urmăreşti când cumperi

Tipul: depinde de gustul şi de nevoile tale. Poţi alge un scaun cu dotări de bază, un model cu multe opţiuni şi aspect deosebit sau chiar un full-options. După cum ai la dispoziţie: un scaun mic, portabil, sau unul care se ataşază direct se masă. Toate acestea, trebuie să le pui în acord cu spaţiul unde vrei să-l amplasezi, cu dimensiunile încăperii şi ale mobilei, cu stilul casei.
Tăvile: Anumite scaune nu au tăvi, trebuie doar să le împingi sub masă, astfel încât farfuria bebeluşului să fie aşezată la o înălţime convenabilă. Altele au tavă care poate fi folosită permanent sau doar la nevoie. Acesta din urmă este cel mai indicat, pentru că tava poate fi desprinsă uşor şi curăţată la chiuvetă.
Modul de curăţare: Oricât ai fi de grijulie, mâncarea copilului se va întinde până în cele mai înguste striuri ale scaunului sau ale materialului textil cu care este căptuşit. Aşa că prima grijă când îl alegi ar fi cât de uşor se curăţă. Cu cât are mai multe ornamente sau îmbinări ale segmentelor, cu atât va fi mai complicat să-i redai aspectul impecabil. Nu uita să vezi dacă materialul textil cu care este căptuşit este impermeabil sau se spală la maşină, nu se pătează şi poate fi curăţat cât mai uşor.
Versatilitatea: Anumite scaune se pot transforma, în funcţie de vârsta copilului, chiar până acesta împlineşte 5 ani. Oricum, este important să cumperi un scaun pe care să-l foloseşti cât mai mult timp.
Ajustabilitatea: Uşurinţa cu care poate fi ajustat în funcţie de înălţimea bebeluşului este un criteriu de bază. Un mecanism greoi înseamnă un scaun incomod. Atenţie! Fiecare element de ajustare trebuie să confere siguranţă copilului.
Stabilitatea: Distanţa mare dintre picoarele scaunului înseamnă mai multă stabilitate.
Curele de siguranţă: Un scaun bun trebuie să aibă 5 puncte de prindere a hamurilor sau 3 puncte: 2 pentru ham şi unul pentru centura dintre picioare. Toate trebuie să poată fi lungite, după înălţimea copilului. Cataramele de prindere trebuie verificate să funcţioneze.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.