Home / Copil / 5 reguli pentru educația la masă

5 reguli pentru educația la masă

shutterstock_70256782

De la ce vârstă ar trebui să-i învățăm să mănânce corect și să știe care sunt bunele maniere? În afară de cuvintele magice ” te rog” și ” săru’mâna pentru masă”, ce ar mai trebui să-i învățăm pe cei mici? Iată câteva întrebări pe care mămicile și le pun ori de câte ori participă la un eveniment special și și-ar dori ca cel mic să mănânce frumos și să respecte anumite reguli. Cu răbdare și tact orice copil poate deveni manierat la masă.

În ultimii ani, părinții au un program din ce în ce mai solicitant și rareori mai reușesc să mânânce împreună la masă. Acesta este principalul motiv pentru care copiii nu reușesc să învețe să mănânce corect și frumos. Oricât le-am spune ce să facă, ei nu vor aplica acele reguli, dacă lângă ei nu sunt modelele – părinții. Așa că, dacă te-ai sătura să-l vezi pe cel mic cum mănâncă cu degetele, cum se șterge la gură cu mâneca și cum se ridică din 5 în 5 minute de la masă, e timpul să iei măsuri. Cu blândețe copilul tău va deveni manierat și va mânca aproape ca un om mare.

Primele reguli – la 2-5 ani

Ce facem înainte de masă: Una dintre primele reguli pe care ar trebui să o aplici împreună cu copilul tău este să-și spele mâinile. Și pentru ca totul să fie mai amuzant și mai ușor de însușit,  spălați-vă mâinile împreună cântând un cântecel amuzant. În acest timp, tu arată-i cum trebuie să procedeze pentru a se spăla bine.

Cum folosim tacâmurile

Cumpără pentru puiul tău o lingură și o furculiță mai mici pentru ca el să le poată folosi fără dificultate. Odată așezați la masă, arată-i cum se ține lingura sau furculița. Dacă nu reușește să le țină corect între degete, nu-l forța, lasă-l să le prindă cu toată mâna. Până la 4 ani, copiii învață încă să-și coordoneze mișcările și-și perfecționează gesturile.

Cum mâncăm

Fie că este de ciorbă, fie de o friptură de pui, pentru un copil de doi ani, mâncatul este o provocare, așa că trebuie să-l înveți cu calm cum să folosească tacâmurile fără să se murdărească. Stai alături de el și arată-i cum iei cu lingura supă, cum o duci la gură și cum o mănânci fără să faci zgomot. Ajută-l apoi să facă aceleași gesturi până reușește să mănânce singur. Procedează la fel și cu furculița. Dacă ai un copil stângaci, nu-l obliga să mănânce cu dreapta. Deoarece tu vei fi modelul lui, arată-i tu cum se mănâncă cu stânga, apoi încurajează-l să mânânce singur.

Folosim șervețelul, nu mâneca

Alături de tacâmuri, pune-i la îndemână mai multe șervețele și arată-i cum să se șteargă la gură ori de câte ori se murdărește. Bineînțeles că nu vei reuși mereu de la prima încercare și că mâneca va întrece șervețelul, DAR fii modelul lui. Dacă exemplul tău nu dă roade, atunci folosește recompensa. Ori de cîte ori va folosi tăcâmurile și șervețelul cum trebuie, laudă-l și oferă-i o medalie de super-erou (de exemplu, lipește-i pe bluză o bulină autocolantă cu super-eroul lui preferat). Se va simți motivat să persevereze și să se perfecționeze.

Mâncăm, nu ne jucăm

La doi ani, unui copil îi este destul de greu să rămână așezat timp de 15-20 de minute pentru a mânca liniștit, dar nu este imposibil. E important ca, din momentul în care copilul tău va sta așezat la masă pe un scaun normal, alături de voi, să nu-i permiteți să aducă jucării sau cărți la masă. Pentru că voi, părinții, sunteți modelul, nu lăsați pe masă telefonul, tableta sau cheile. De asemenea, ar fi bine să nu urmăriți nicio o emsiune TV.  Aveți grijă să așezați pe masă dinainte tot ce vă trebuie, inclusiv pahare cu apă, sare, piper, pentru a nu fi nevoiți să vă ridicați. Așa îi puteți explica copilului încă de la bun început că nu trebuie să se ridice de la masă decât când a terminat de mâncat.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.