
Ingrediente
175 g amestec de fructe uscate
coaja rasă de la o lămâie
2 linguri rom
350 g făină
un praf de sare
1 pliculeț drojdie uscată
100 g unt topit
150 ml lapte cald
50 g zahăr
1 ou mediu
175 g marțipan alb
Mod de preparare
Într-un castron amesteci fructele uscate tăiate cubulețe cu coaja de lămâie rasă și romul și lași să stea peste noapte.
Pentru aluat, cerni făina într-un castron și o amesteci cu sarea și drojdia. Amesteci într-un castron laptele cu untul moale, zahărul și oul, după care torni amestecul peste făină și amesteci O să obții un aluat moale, pe care îl răstorni pe masa presărată cu făină și îl frămânți 10 minute. Faci o gaură în mijlocul aluatului, pui fructele uscate și le încorporezi în el frământând ușor.
Întinzi aluatul într-un dreptunghi de 25×20 cm, aduci marginile lungi spre interior, după care una din părți o aduci peste cealaltă. Trebuie să ai o formă ușor ovală.
Așezi cozonacul pe o tavă cu hârtie de copt, îl acoperi cu folie de plastic ușor unsă cu ulei și îl lași să crească până își dublează volumul.
Introduci tava în cuptorul încins la 200°C pentru 30 de minute. Trebuie să se rumenească frumos și să sune a gol când este ridicat de pe tavă.
Îl așezi pe un grătar și îl lași să se răcească, după care îl presari cu zahăr pudră din abundență.
Sfat!
Dacă nu vrei să te aglomerezi în perioada Sărbătorilor cu gătitul poți prepara acest desert nemțesc înainte și să-l introduci la congelator. Îl lași să se dezghețe și îl presari cu zahăr pudră.