Cozonac glazurat

Ingrediente

250 ml lapte

30 g drojdie

100 g zahăr

500 g de făină de cozonac

3 gălbenușuri

100 g unt

1 plic zahăr vanilat

sare

100 g stafide

50 g fructe confiate

PENTRU GLAZURĂ

2 albușuri

100 g zahăr pudră

1 lingură zeamă de lămâie

colorant alimentar verde

flori și frunze din marțipan pentru decor

Mod de preparare

Amesteci drojdia cu o lingură de zahăr, puțin lapte călduț și puțină făină. Lași maiaua să crească, la loc cald, 20 de minute. Într-un vas mai mare cerni făina. Mixezi gălbenușurile cu zahărul rămas și cu cel vanilat până își dublează volumul. Pui untul moale, un vârf de cuțit cu sare și mixezi până se omogenizează și devine o cremă. O pui în făina cernută, adaugi maiaua, laptele, stafidele și fructele confiate și frămânți un aluat neted. Îl acoperi cu un prosop și îl lași să crească, la loc cald, 40 de minute.

Dai aluatului forma rotundă, ca la pâine, și îl așezi într-o cratiță îmbrăcată cu hârtie de copt. Mai lași să crească alte 30 de minute. Introduci cozonacul în cuptorul încins la 180°C 15 minute, apoi reduci temperatura la 160°C și îl coci 30 de minute. Lași să se răcească în formă 10 minute, după care îl scoți și îl lași așezi pe un grătar.

Mixezi albușurile cu zahărul pudră cernut și zeama de lămâie până obții o glazură fină. Pui 2-3 picături de colorant și omogenizezi. Torni glazura pe cozonac și îl decorezi cu frunze și flori de marțipan.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.