Cozonac cu mac și caise

Ingrediente

PENTRU ALUAT: 30 g drojdie; 100 g zahăr; 350 g făină; 125 ml lapte; 1 praf de sare; 2 ouă; 50 g unt; coaja de la 1 lămâie. PENTRU UMPLUTURĂ: 150 g semințe de mac;  50 g zahăr; 75 ml lapte; 8 caise proaspete sau confiate; 100 g gem de caise; zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare
Amesteci drojdia cu o lingură de zahăr, puțină făină și lapte călduț. Lași să crească 20 de minute. Cerni făina, adaugi un praf de sare, zahărul, laptele cald, ouăle bătute, untul topit, coaja de lămâie, maiaua și frămânți un aluat potrivit de tare. Îl acoperi cu un prosop și lași să crească într-un loc cald.

Pui semințele de mac într-o crăticioară împreună cu zahărul și laptele. O așezi pe foc și lași să fiarbă 15 minute, amestecând din când în când. O dai deoparte și o lași să se răcească. Caisele le tai în sferturi.

Pe masa unsă cu ulei, întinzi aluatul, cu mâinile, într-un dreptunghi și pui deasupra macul. Acoperi cu caisele tăiate și rulezi cât mai strâns. Pui cozonacul într-o tavă unsă cu unt și presărată cu făină și îl tai în lungime, cu cuțit ascuțit.

Îl introduci în cuptorul încins la 180°C timp de 45 de minute. Scoți tava din cuptor, ungi cozonacul cu gem și îl lași să se răcească puțin, după care îl scoți din tavă și îl lași să se răcească pe un grătar. Îl presari cu zahăr pudră înainte de servire.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.