Home / Copil / Conflictele dintre frați: lăsați-i să se certe pentru a-și putea gestiona diferențele

Conflictele dintre frați: lăsați-i să se certe pentru a-și putea gestiona diferențele

Frații și surorile se iubesc, se sprijină și se apără reciproc, dar se și ceartă, nu? Am întrebat psihologul ce ar trebui să facă părinții în timpul conflictelor dintre frați și iată ce ne-a sfătuit.

În primul rând, dragi părinți, trebuie să știți că certurile dintre frați și surori sunt absolut normale, nu o problemă! Ei se văd zilnic, în momente de bucurie, dar și în momente de vulnerabilitate. Deoarece toți copiii au temperamente și personalități diferite, cu siguranță vor apărea conflicte între ei. Dar părinții nu trebuie să rezolve întodeauna aceste situații, ci să-i învețe pe cei mici să le gestioneze.

Așa cum știm, la baza declanșării unui conflict fratern pot fi mai multe cauze: invidia, gelozia, rivalitatea, sentimentul de nedreptate, un joc care nu se desfășoară așa cum i-ar fi plăcut unuia sau altuia, luatul jucăriilor etc. Ce faci tu ca părinte într-o astfel de situație? Intervii? Nu. Îi lași să-și rezolve singuri problema. Sau, de ce nu, poți face puțin din amândouă. Dacă nu reușesc totuși să se împace și conflictul escaladează, numai atunci trebuie să intervii. Când s-au calmat și sunt binedispuși le poți prezenta următoarele etape de gestionare a conflictelor:

  • Stai jos și calmează-te
  • Exprimă-te calm
  • Ascultați-vă unii pe alții
  • Găsiți soluții posibile pentru a rezolva problema
  • Aplicați soluția aleasă și verificați dacă aceasta este eficientă
  • Fiți concilianți.

După ce le-ai spus etapele pe care ar trebui să le urmeze pentru a se împăca, tu trebuie să stai în umbră, pentru ca ei să le pună singuri în aplicare. Dacă nu reușesc, vor veni cu siguranță să-ți ceară ajutorul. De asemenea, trebuie să fii atent dacă lupta dintre ei este organizată mai ales pentru a-ți capta atenția. Dacă da, încearcă să găsești un moment, măcar odată la două zile, când fiecare copil se poate bucura de atenția ta.

Comparația dintre frați și surori

Părinții fac foarte des greșeala de a compara frații între ei. Compară abilitățile lor atletice, sinceritatea lor, autonomia, rezultatele academice, abilitățile lor de ascultare etc. De multe ori, copiii folosesc comparațiile în avantajul lor… sau în dezavantajul celuilalt. Încearcă să fii mândru de copiii tăi așa cum sunt ei și evită compararea.

E bine să ai un frate sau o soră?

Da. Faptul că ai un frate sau o soră are multe avantaje! Frații învață să împartă, să facă compromisuri, să-și dezvolte empatia, să se afirme, să gestioneze conflictele… Toate aceste abilități fac parte din dezvoltarea socială a copiilor.

Lăsați-i pe copii să se certe pentru a-și putea gestiona diferențele, pentru că relațiile cu ceilalți, știți și voi, părinții, nu sunt așa de ușoare.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.