Ingrediente
4 ouă
200 g zahăr
150 g unt
250 g făină
1 praf de sare
1 lămâie mică
1 pliculeț praf de copt
3 linguri smântână fermentată grasă
100 g fistic crud
200 g cireșe fără sâmburi
Pentru decor
100 g fistic
2 linguri miere
Mod de preparare
Mai întâi pui fisticul într-o tavă și o introduci în cuptorul încins pentru 15 minute, după care îl decojești și îl zdrobești.
Într-un bol, mixezi untul și zahărul până devine spumă. Adaugi ouăle, unul câte unul, mixând bine după fiecare, și la final smântâna, zeama și coaja de lămâie.
Amesteci în alt bol, făina cu sarea și praful de copt și torni totul peste compoziția de ouă. Amesteci ușor cu o paletă până se încorporează făina foarte bine.
La final pui fisticul tocat mărunt, cireșele și amesteci ușor. Torni aluatul într-o formă de cozonac îmbrăcată cu hârtie de copt și introduci checul în cuptorul încins la 180ºC pentru circa 1 oră. După 30 de minute întorci checul în cuptor.
Scoți checul din formă și îl lași să se răcească. Îl ungi cu miere și presari deasupra fisticul măcinat. Dacă ai sirop de cireșe, poți turna deasupra checului și după aceea să pui fisticul măcinat.