Home / Copil / Alimentatie / Cele mai sănătoase moduri de a găti

Cele mai sănătoase moduri de a găti

Vara găsești o mulțime de legume și fructe de sezon, însă nu știi cum să le gătești ca să păstrezi mai bine vitaminele și mineralele pe care le conțin? Îți vom dezvălui 6 moduri de a găti, cu avantajele și dezavantajele fiecăruia, astfel încât tu să alegi ce e mai bine pentru puiul tău.

Fie că alegi fierberea, grătarul sau cuptorul pentru pregătire mâncărurilor, prepararea termică duce la eliminarea sau degradarea multor vitamine și minerale. Sub efectul căldurii, legumele pot pierde multă apă, sau invers, alimentele uscate(ca pastele orezul) se rehidratează. Dar la o temperatură mai mare de 90°C, cea mai mare parte a vitaminelor se pot distruge, așa că iată de este important să alegi modul de preparare cel mai potrivit pentru fiecare aliment astfel încât să-i păstrezi cât mai bine proprietățile nutritive.

Fierberea în apă –practică și economică

Avantaje: Aceasta este o soluție practică și economică să pregătești legumele, fără să adaugi grăsimi. Dacă ai cumpărat legume din piață sau din supermarket, fierberea în apă elimină o parte din îngrășămintele și pesticidele cu care sunt tratate. De asemenea, acest mod de gătire degresează carnea mai grasă și favorizează asimilarea mai ușoară a alimentelor  bogate în fibre, păstrîndu-le gustul și savoarea.

Dezavantaje:  40% din vitamine și din sărurile minerale sunt distruse prin fierbere.

E bine să pregătești așa:  rădăcinoasele (morcovi, țelină, păstârnac) care sunt astfel ”curățate” de o mare parte din pesticidele cu care au fost tratate.

Pe aburi – păstrează vitaminele

Avantaje: Considera cel mai sănătos mod de preparare a mâncărurilor pentru bebeluși și copiii, gătirea la vapori păstreazăo mare parte din vitaminele și mineralele pe care le conțin alimentele, mai ales dacă alegi o fierbere rapidă, la o temperatură sub 100°C. Aburii detoxifică parțial fructele și legumele de pesticide și îngrășăminte și elimină anumite grăsimi saturate și metale din carne și pește.

 Dezavantaje:  Legumele pierd 30 % din conținutul de vitamina C din cauza temperaturii ridicate.

E bine să pregătești așa:  compotul de fructe, legumele de sezon (broccoli, dovleceii, fasolea verde, cartofii noi), peștele și orezul integral.

În papiotă – asigură 70% din oligolemente

Avantaje:  Acest mod de gătire presupune să înfășori ermetic legume crude sau carne într-o bucată de hîrtie de copt.  Astfel, alimentele se gătesc în suc propriu, fără să mai adaugi ulei sau alte tipuri de grăsimi. Dacă nu intră în contact cu aerul (asigură-te că ai strâns bine capetele hârtiei de copt), oligoelementele și mineralele  sunt păstrate mult mai bine (70%).

Dezavantaje: Savoarea alimentelor nu este așa bine scoasă în evidență, așa că, dacă nu adaugi ierburi aromatice și condimente, legumele și carnea vor fi destul de fade. E de preferat să nu folosești folia de aluminiu pentru acest tip de gătit, deoarece acest metal riscă să treacă în alimente.

E bine să pregătești așa:  legumele bogate în apă (dovleceii, cartofii, fasolea verde), fructele de sezon (caise, piersici), peștele gras (macrou, somon, doradă).

La grătar – de preferat electric

Avantaje:  Nu mai ai nevoi de grăsimi ca să pregătești carnea sau legumele. Alimentele, supuse rapid unei temperaturi foarte ridicate, păstrează o mare parte din minerale și oligoelemente sub cursta care se formează la suprafață. Însă nu trebuie să abuzezi foarte mult de aces mod de gătire.

Dezavantaje: Acest mod de preparare transformă grăsimile din carne și pește în benzopiren, niște hidrocarburi care , consumate mult timp, sunt cancerigene. Chiar dacă este mai costisitor, alege un grătar electric, pe care alimentele nu sunt expuse direct focului.

E bine să pregătești așa: carnea, peștele întreg, ardeii grași, dovleceii și roșiile.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.