Cel mai bun meniu anti-răceală - PapTot.ro - Sarcină, naştere, primul an de viaţă, îngrijirea şi educarea copiilor între 0-14 ani, viaţă de familie - Revista PapTot!

Home / Copil / Alimentatie / Cel mai bun meniu anti-răceală

Cel mai bun meniu anti-răceală

 

 

shutterstock_108833690

Când puiul tău este răcit, are nevoie nu numai de medicație corectă și odihnă, ci și de un meniu potrivit care să stimuleze apărarea imunitară și să diminueze simptomele răcelii. Iată ce ar trebui să incluzi în meniul copilului tău pentru a-l ajuta să se simtă mai bine:

Peștele oceanic – susține activitatea sistemului imunitar

Vorbim de peștii grași, cum ar fi somonul, tonul, sardinele care au carnea bogată în seleniu şi acizi graşi omega-3, cunoscuți pentru multiplele lor efecte benefice. Printre acestea se numără și faptul că reduc inflamaţiile de la nivelul căilor respiratorii, protejează plămânii de agresivitatea germenilor patogeni și stimulează activitatea globulelor albe. Peștele furnizează, de asemenea, aminoacizi esențiali pentru sinteza proteinelor implicate în susținerea imunității, Omega 3 și o multitudine de vitamine și minerale implicate în procesele de apărare ale organismului.

Migdalele- scurtează durata răcelilor

Vitamina E este un bun soldat al sistemului imunitar, iar un ultim studiu al cercetătorilor americani relevă fapul că această substanță nutritivă are un rol esențial în reducerea frecvenței și duratei răcelilor. O găsești din belșuug în migdale, nuci și semințe de floarea-soarelui. Mai nou, s-a descoperit că în nucile de Brazilia se găsește seleniu, un micronutrient care stimulează producția de citokine, ce anihilează acțiunea virusurilor. Așa că oferă-i copilului tău la gustare nuci de Brazilia, migdale sau semințe de floarea soarelui în stare crudă.

Supa de pui – reduce efectele răcelii

Uneori trebuie să ne întoarcem la vechile remedii ale bunicii, iar unul dintre acestea este supa de pui. Chiar și cercetătorii americani confirmă acest lucru. Recent ei au descoperit că puiul fiert conține o substanță activă numită carnozină care ajută sistemul imunitar, mai ales în stadiile incipiente ale răcelii, să lupte contra virusurilor și bacteriilor. Dacă adaugi la supă rădăcinoase (morcov, păstârnac), ceapă și pătrunjel verde, mulțimea de vitamine și de minerale stimulează producția de anticorpi. E important ca puiul tău să consume supa caldă, deoarece așa își face efectul: micronutrienții se asimilează mai repede,  iar lichidul cald fluidizează mucoasa și are efect antiinflamator.

Iaurtul– are grijă de flora intestinală

70% din sistemul imunitar este influențat direct de echilibrul florei intestinale. Cu cât flora are mai multe bacterii bune, cu atât ea poate stimula mai bine producerea de anticorpi și poate forma acea barieră protectoare contra germenilor patogeni. Așa că oferă-i copilului tău zilnic cel puțin un iaurt, sana sau kefir. Un studiu recent arată că un consum zilnic de probiotice timp de 6 luni reduce cu 2-3 zile durata febrei, a tusei si a scurgerilor nazale.

Usturoiul – antibioticul din grădină

Această legumă a devenit deja o vedetă în timpul iernii, mai ales datorită conținutului ridicat de substanțe active care au efect antibiotic. Ea este considerată de medici cel mai puternic antibiotic natural, 1 mg de usturoi având un efect curativ la fel de puternic ca și 25 de unități de penicilină. Substanța activă care a transformat usturoiul într-o veritabilă armă contra răcelilor și virozelor este alicina. Aceasta are efect antimicrobian, antiviral și antiinflamator asupra mucoasei nazale și a aparatului respirator. Pentru ca usturoiul să fie eficient e bine să fie consumat zdrobit și crud. Poți să-l pisezi și să-l presari peste friptura preferată a copilului tău.

Ardeiul gras- protejează globulele albe

În topul alimentelor bogate în vitamina C se află ardeiul gras roșu care crește mobilitatea și activitatea globulelor albe și, în același timp, le protejează membrana de atacul virusurilor sau a bacteriilor. În plus, această legumă conține și licopen, un antioxidant considerat cel mai puternic carotenoid, care are un puternic efect anti-inflamator. Pe lângă ardei gras, oferă-i puiului tău bolnav cât mai multe citrice (kiwi, lămâie, portocală), bogate în vitamina C. Dacă-i oferi suc proaspăt pregătit în casă, este important să i-l dai imediat după ce l-ai preparat. La 30 de minute de la preparare, vitamina C se oxidează și nu mai are niciun efect benefic.

 

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.