Home / Copil / Alimentatie / Cea mai versatilă legumă, dovlecelul

Cea mai versatilă legumă, dovlecelul

Dovlecelul mai este numit și leguma soarelui, deoarece de el ne putem bucura toată vara. Îl găsim pe tarabă din mai până în septembrie. De asemenea, îl poți conserva sau congela, pentru a beneficia toată iarna de beneficiile acestei legume.

Din punct de vedere al sănătății, conține foarte multă apă (aproape 95% din masa lor), însă în pulpă şi mai ales în coaja lor se găsește şi cantităţi foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor şi . Ca să ne facem o idee despre bogăţia lor în vitamine şi oligoelemente, doar trei sute de grame de dovlecei asigură aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A şi de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor şi de potasiu, jumătate din necesarul zilnic de magneziu.

Ușor de pregătit, cu o aromă nu foarte accentuată, dovlecelul poate fi gătit în foarte multe moduri (raw, preparate sărate și dulci).

Pentru a alege dovlecei sănătoși, coaja trebuie să fie netedă și strălucitoare, iar la atingere trebuie să fie fermi. Aceștia se pot păstra până la o săptămână în lada frigiderului sau într-o pivniță. Cele mai multe proprietăți le are imediat după recoltare.

Dovleceii îi poți găti în mai multe moduri: pe aburi, fierți, prăjiți, la cuptor sau la grătar. În calitate de starter, dovlecelul poate fi servit crud, în salate. Integrat într-o supă-cremă, acesta îi dă cremozitate. De asemenea, poate acompania friptura din toate tipurile de carne și peștele… Surprinzător, dovleceii pot fi folosiți și în deserturi (brioșe, checuri cu ciocolată, blaturi de tort…).

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.