Home / Bebelus / Alimentatie / Ce trebuie să mănânce dacă are o eczemă?

Ce trebuie să mănânce dacă are o eczemă?

De câte ori mănâncă ou, lapte sau pește îi apare o iritație pe piele? E clar! Alimentația copilului trebuie să fie schimbată, eliminând ceea ce produce disconfort.

„Ioana are 10 luni și i-am dat dorada. La câteva ore după masa cu pește îi apare pe piele eczema“, ne-a scris Maria din Iași.

Acest lucru poate fi simptomul unei alergii alimentare, afecțiune care, în ultimii douăzeci de ani, afectează din ce în ce mai mulți copii.“, ne-a scris Maria din Iași. Motivele pot fi scăderea numărului de copii alăptați natural, diversificarea tardivă și, nu în ultimul rând, ereditatea. Dacă mama sau tatăl au alergii, copilul are un risc de 40% să le moștenească, iar dacă ambii părinți sunt alergici, riscul crește la 90%.  Un număr de 40 de alergeni alimentari provoacă aceste neplăceri ale pielii. Trioul de aur al aergiilor la bebeluși este format din ou, lapte și produse cu arahide.

Soluția: eliminarea lor totală

Dacă dezvoltă o alergie imediat ce consumă un anumit aliment, trebuie să te adresezi unui pediatru, care, la nevoie, te va îndruma spre un alergolog. Grație testelor cutanate, se poate afla cu certitudine dacă este vorba de alergie. În acest caz, alimentele care produc alergia trebuie eliminate din dietă. Numai că bebelușul este în plină creștere și are nevoie de nutrienții pe care îi conțin aceste alimente proscrise. Pentru a evita apariția carențelor, mama are nevoie să afle care sunt produsele  de substituție.

Cum compensezi cu substitute

În cazul unei alergii la laptele de vacă, calciul atât de necesar dezvoltării sistemului osos poate fi luat din substitute ale laptelui, Cele recomanadate sunt fără proteine periculoase, declanșatoare ale reacției alergice. Începând de la 8-9 luni, un supliment cu calciu poate fi administrat bebelușilor care au alergie la proteina din lapte. Dacă micuțul nu mâncă pește, un supliment cu Omega 3 și cu alți acizi grași esențiali este extrem de important pentru buna dezvoltare a creierului. Un bun exemplu poate fi o linguriță zilnică de ulei de colza sau de nuci.

Când se rezolvă alergiile

Majoritatea alergiilor încetează spontan între 18 luni și 3 ani. Toleranța la alergeni poate fi crescută prin  desensibilizare: cea la laptele de vacă cedează în jurul vârstei de 18 luni, la ou, pe la 3 ani, iar cea la grâu, după 1 an. Dacă alergiile nu dispar la aceste vârste sau dacă eczema se extinde în loc să dispară, este posibil să fie nevoie de desensibilizare. Cum se face? Mici cantități din alergenul alimentar sunt puse sub limba copilului si treptat cantitatea se mărește. Scopul este de a crește toleranța la factorii care declanșază reacția alergică. Tehnica se numește imunoterapie alimentară și se desfășoară mai întâi în spital, apoi acasă. Această metodă este eficientă în proporție de 60% și 100% în cazurile de alergie la arahide și de 70%  în alergiile la ou.

Atenție la falsele alergii

Anumite alimente (fragi, căpșuni, zmeură, ananas, ciocolată) și chiar anumite brânzeturi pot provoca eczeme care să dea impresia unor alergii alimentare. În aceste cazuri este vorba însă de false alergii. Alimentele conțin histamină, care poate declanșa copiilor sensibili manifestări cutanate asemănătoare  cu reacția alergică. În cazul falselor alergii, simptomele dispar în câteva ore, fără urmări.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.