Home / Viata de familie / Trucuri pentru... / Ce să faci cu alimentele uitate prin frigider sau dulap?

Ce să faci cu alimentele uitate prin frigider sau dulap?

În fiecare an, o familie aruncă sute de kg de mâncare. Aceasta înseamnă o risipă nu numai de alimente, ci și de multă energie pentru a le produce. Pentru mediul înconjurător și portofelul tău, în loc să le arunci le poți „da o altă viață”.

Fructe și legume moi

Fructe

  • Căpșune, piersici, prune, pere, nectarine înmuiate: le tai bucăți și le pui într-o pungă la congelator. Le poți folosi pentru un smoothie sau le poți adăuga într-un mic-dejun cu fulgi de ovăz. Dacă ai o cantitate mare, le poți transforma în compot sau să pregătești o prăjitură sau gem.

Legume

  • salată care și-a pierdut prospețimea va fi „reînviată” prin înmuierea timp de 30 de minute în apă rece. Același lucru este valabil și pentru țelină și morcovi.
  • Broccoli învechit, bucăți de păstârnac și câțiva cartofi se pot transforma într-o supă delicioasă. Dacă ai și un stoc de pui, este senzațional.
  • Ardeii ofiliți îi coci în cuptor și faci din ei un sos, pe care să-l adaugi la hamburger, pe o pizza sau în salate.
  • Roșiile moi pot fi adăugate în ciorbe, la sosul pentru paste…
  • Dovleceii urâți pot fi rași și adăugați în brioșe, pancakes, budinci…
  • Dacă ai o lămâie care stă de mult timp în frigider, stoarce-o peste orice legume sau fructe sau folosește sucul ei pentru a face un dressing pentru salată.

Alimente uitate

Se apropie data de expirare a ouălor? Folosește-le pentru a face o frittata, un pandișpan, o budincă, o cremă de zahăr ars…

Dacă ai iaurt și se apropie timpul de expirare, folosește-l până nu este prea târziu. Se potrivește bine de la aperitiv la desert (sos vinegretă, paste, sos tzatziki, plăcinte, pandișpanuri cu fructe, plăcinte…), ca să nu mai vorbim de gustări (dips, brioșe, smoothie).

Alimente îndoielnice

Dacă pe suprafața brânzei tale se formează o pudră albă mică, este semn de mucegai. Brânza nu este rea însă. Dacă este o brânză tare sau fermă, cum ar fi cheddarul, îndepărtați doar partea afectată cu un cuțit. Pe de altă parte, dacă este o brânză moale sau proaspătă precum Brie, toată brânza trebuie aruncată.

Rămășițe

Au mai rămas doar firimituri pe fundul cutiei de cereale, salvează-le! Poți crea preparate absolut delicioase:

  • Friganele crocante! După ce scufunzi pâinea în amestecul de ouă, o înmoi în firimiturile de cereale și le introduci la cuptor până se rumenesc.
  • Fulgi de porumb: firimiturile sunt perfecte pentru acoperirea bucăților de pui sau de pește. Înmoi carnea în prealabil într-un amestec de iaurt și miere și o tăvălești în cereale înainte de a o coace în cuptor. 

Dacă pâinea s-a întărit, nu o arunca! Tăiată felii și stropită cu puțin ulei și frecată cu usturoi, vei obține crutoane delicioase. De asemenea, o poți măcina într-un robot de bucătărie pentru a face pesmet. Budinca de pâine cu brânză de vaci și fructe este o altă sugestie, precum și friganelele despre care am vorbit mai sus.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.