Home / Viata de familie / Ingredientul lunii / Ce este Chayote și cum îl folosești?

Ce este Chayote și cum îl folosești?

Chayote, cunoscut și sub denumirea de dovlecel mirliton, este o plantă comestibilă aparținând familiei Cucurbitaceae. Chayote a fost unul dintre multele alimente introduse în Lumea Veche în timpul schimbului columbian.

Acest fruct, care măsoară între 10 și 20 cm lungime, aparține familiei de castraveți și se găsește și la noi în hipermerketuri. De asemenea, are textura și aroma apropiate de ale dovlecelului. Este bogat în potasiu, cupru, magneziu și vitamina C și de aceea este foarte bine dacă îl introducem în alimentația noastră.

Locuitorii din Antilele olandeze cultivă această plantă pentru pulpa sa și din ea prepară foarte multe rețete atât crude, cât și gătite.

Din tulpinile uscate ale plantei fac obiecte și accesorii (papuci și sandale de plajă, pălării…). Această plantă are și o zi de sărbătoare, în fiecare an în iulie, ocazie cu care locuitorii promovează bucătăria  și meșteșugurile zonei.

Cum gătești chayote?

Pulpa are un gust asemănător cu dovlecelul și din ea se prepară atât mâncăruri, cât și deserturi: tocănițe, umpluturi pentru legume, garnituri, salate, tarte sărate și dulci și chiar gem.

Lăstarii tineri ai tulpinii sunt gătiți precum spanacul, trași în unt. Tuberculul se mănâncă prăjit, ca și garnitură la o mâncare cu carne sau cu legume. Coaja este indigestă și se îndepărtează înainte sau după gătit, cu excepția pregătirii murăturilor. Chayote se taie felii și se lasă la marinat timp de câteva săptămâni într-un borcan cu oțet.

Cea mai simplă rețetă cu chayote

Cu această rețetă ușoară, chayote va face în curând parte din meniul tău! Așadar, fierbi chayote în coajă timp de 20 de minute, după care îl lași să se răcească și îl cureți de coajă. Pui într-un vas de fontă 2 linguri cu ulei de măsline, adaugi o ramură mică de cimbru, doi căței de usturoi zdrobiți și chayote fiert și tăiat cubulețe. Condimentezi cu sare și piper, acoperi cu un capac și lași 10 minute, amestecând din când în când. Servești imediat, simplu sau alături de o friptură. Delicios!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.