Home / Bebelus / Alimentatie / Când introduci oul în alimentația bebelușului

Când introduci oul în alimentația bebelușului

Oul este printre ultimele alimente introduse în alimentația sugarului și impune anumite restricții și reguli importante. Apariția oului în meniul bebelușului este un moment de referință: el aduce vitamine din grupa B, A și D, precum și proteine, lipide și o mulțime de minerale. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi: 

 Când îi dai primul gălbenuș

Ei bine, minunea galbenă din ou ajunge în farfuria bebelușului la vârsta de 7 luni, pentru ca riscul de alergie să fie cât mai mic. Iată, concret, cum procedezi.

 

  • Între 7-8 luni

Pediatrul recomandă să începi cu un sfert de gălbenuș dintr-un ou foarte proaspăt (nu mai vechi de 7 zile), fiert tare. I-l dai la una dintre mesele principale, la care scoți carnea sau peștele. Îl zdrobești cu furculița și îi amesteci cu legume pasate. Dacă bebelușul îl acceptă cu plăcere, poți să i-l oferi de două ori pe săptămână. Încă nu poți să-i dai albușul sau gălbenușul moale.

 

  • Între 9 luni-12 luni

De la 9 luni, bebelușul poate mânca și albușul de ou. Are nevoie de 1/2 ou în meniu, de două ori pe săptămână, când nu mai primește c arne sau pește. Dacă oul este foarte proaspăt, nu mai este nevoie să fie fiert foarte tare, ci poate fid at ca omletă fără grăsime, făcută într-o tigaie antiadezivă. Iar pentru gustare, ai voie să-i dai o prăjiturică de casă cu ou, cum ar fi cele care au în compoziție iaurt. Sunt de evitat preparatele pe bază de ou crud sau foarte puțin coapte sau fierte (mousse, ochiuri românești etc.)

 

  • Între 1-3 ani

Bebelușul continuă să mănânce de două ori pe săptămână ou, care îi înlocuiește porția de carne sau de pește. Pentru a primi aportul de proteine necesar vârstei, un ou este suficient. Acest lucru trebuie respectat, spun pediatrii, pentru că anumite studii arată că micuții care au primit prea multe proteine înainte de 3 ani, pot deveni obezi mai târziu. Acum însă, copii pot mânca ouă mai puțin prelucrate termic, cu condiția să fie foarte proaspete și depozitate la rece. Rețetele de tipul crème anglaise sau mousse au chocolat nu se păstrează mai mult de 24 de ore la frigider. Pentru copiii cu risc crescut de alergie oul se introduce la un an, sub supravegherea și îndrumarea pediatrului.

CALENDARUL DIVERSIFICĂRII: OUL

7 luni: 1/4 gălbenuș

8 luni: 1/2 gălbenuș

9 luni: 1 gălbenuș

12 luni: 1 ou fiert

 Sfaturi utile

  • Nu da copilului mai mult de două ouă pe săptămână.
  • Pentru a-i facilita digestia, nu folosi prea mult ulei sau unt la prepararea omletei.
  • Oul fiert tare este indigest pentru sugar, așa că fierbe-l mai moale, adică 3-4 minute.
  • Pregătește omleta lui bebe fie în tigaie de ceramică, fie la cuptor cu mai multe legume.

ATENȚIE la alergeni!

Substanțele alergene se găsesc în albușul de ou de aceea introducerea lui este recomandată după 12 luni. Este bine însă să fii vigilentă la reacțiile bebelușului tău după introducerea lui în meniu. Aceastea apar la câteva minute sau ore de la consumarea oului și afectează :

– pielea: sub forma unei  eczeme sau înroșirea și tumefierea zonei din jurul gurii.
 tractul gastrointestinal: sub forma crampelor abdominale, diaree, greață sau vărsături
– tractul respirator: simptomele pot merge de la rinoree, mâncărimi ale ochilor, lăcrimare și strănut pâna la declanșarea unor simptome de tip astmatiform cu tuse și respirație șuierătoare).

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.