Home / Bebelus / Alimentatie / Căldura și pierderea poftei de mâncare!

Căldura și pierderea poftei de mâncare!

Este foarte cald. Te străduiești să gătești mâncăruri foarte gustoase și totuși nimic nu ajută, copilul tău refuză să mănânce. Când să-ți faci griji și cum eviți lipsa de energie sau de nutrienți? Lipsa poftei de mâncare în mijlocul unor zile călduroase nu este ieșit din comun. De fapt, este un fenomen natural. Corpul este o mașinărie uimitoare, care se reglează pentru a menține temperatura internă între 36,1°C și 37,8°C.

Și mâncarea îl încălzește

Digestia joacă un rol foarte important în reglarea funcției termice. Dacă pe timp de iarnă, instinctiv, ingerăm mai multe calorii, astfel încât să putem produce mai multă energie și să ne încălzim, pe timp de vară, organismul nu dorește căldură suplimentară și el ne ajută să limităm acest lucru prin tăierea poftei de mâncare. Acest fenomen se numește termoreglare.

Scăderea poftei de mâncare? Nimic anormal

În timpul zilelor călduroase pierdem aproape 20% din pofta de mâncare. Deși acesta este un fenomen normal și obișnuit, trebuie avut grijă ca prichindelul tău să nu se deshidrateze și să ai grijă să absoarbă toți nutrienții necesari pentru buna funcționare a metabolismului. Prin urmare, atunci când mercurul crește, ar trebui să eviți supraalimentarea sau alegerea alimentelor greu de digerat (cum ar fi proteinele).

Cum să mănânci bine pe caniculă

Cum poți evita subnutriția celui mic în timpul unui val de căldură? Primul lucru este să-i împarți mesele. În loc de 3 mese mari, este de preferat să le servești mult mai ușoare, chiar dacă înseamnă creșterea numărului de gustări între fiecare dintre ele.

Ce trebuie evitat

Trebuie evitate alimentele calde, grase sau gătite în ulei. În schimb, pune accent pe fructe și legume proaspete, crude, care conțin multă apă. Ne gândim la roșii, salată, dovlecel, pepene, măr, căpșune, pere etc.

Deoarece mestecatul contribuie și la creșterea temperaturii corpului, cel mai bine este să optezi pentru alimente lichide (smoothie-uri, supe etc.).

Când să vă faceți griji

Dacă copilul tău este vesel, își desfășoară activitatea ca de obicei și nu pare să fie lipsit de energie, nu este necesar să fii alarmat. Dar dacă este lipsit energie, adorme peste tot și tot timpul, este palid și are febră, trebuie să consulți un medic.

Pe lângă faptul că trebuie să bea suficientă apă și că bebelușii alăptați trebuie alăptați mai des, pregătește pentru cel mic, dar nu numai,  supe-cremă, supă gazpacho, salate etc.

Articol susținut de Asociația Educatie pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.