Home / Copil / Alimentatie / Beneficiile nutritive ale supercerealelor

Beneficiile nutritive ale supercerealelor

Alimentaţia din primii ani de viaţă ai copiilor noştri pune bazele sănătăţii lor şi comportamentului lor alimentar ca viitori adulţi. Tocmai de aceea este important să le introducem din primii ani de viaţă în meniu supercerealele, adică acele cereale care au calităţi nutritive de excepţie. În plus, au un atuu care le recomandă cu atât mai mult în meniul celor mici: nu conţin gluten.

Hrișca, un depozit de fibre și minerale

Hrișca nu face parte din aceeași familie botanică cu cerealele, dar este clasificată împreună cu ele pentru că seamănă mult în plan nutritiv. Originară din Asia, hrișca a migrat treptat în Evul Mediu spre vestul Europei, apoi a traversat Atlanticul. În ultimii ani ea se regăseşte din ce în ce mai des în meniuri sănătoase şi se consumă mai ales ca făină, din care se fac clătite, galette și diverse alte prăjituri. În Rusia, se mănâncă mai ales boabele decorticate, într-un preparat tradițional, numit kasha (consumată ca atare, la fel ca orezul, dar și adăugată în supe sau ciorbe). Hrișca  nu conține gluten și de aceea este recomandată persoanelor care au intoleranță la gluten. O poţi pregăti ca şi orezul şi o poţi combina cu lapte sau cu legume fierte.

 

Quinoa, o sursă de proteine

Supranumită și ”grâul incașilor”, quinoa nu este o cereală, ea face parte din aceeași familie cu spanacul și sfecla (chenopodiacee). Terenul pe care l-a câștigat în ultimul timp se datorează marii cantități de proteine de înaltă calitate pe care le conține și a numeroși alți nutrienți. În ultimii ani, specialiștii pun accent pe beneficiile consumului de quinoa: previne carențele alimentare, obezitatea și numeroase afecțiuni cardiovasculare. Aceste efecte benefice sunt legate de sinergia dintre substanțele nutritive pe care le conține: fibre, antioxidanți, vitamine și minerale. Iată însă de ce este important să o incluzi în meniul copilului tău.

 Amaranthul conţine aminoacizi

Amaranthul este o cereală care a început să ocupe un loc din ce în ce mai important în meniul celor mici datorită nutrienților pe care-i conține: fibre dietetice, calciu, fier, vitamine, minerale, precum și aminoacizi și proteine bune.  Motivul pentru care ar trebui ca această cereală să existe în alimentaţia copiilor încă din primul an de viaţă este faptul că are de 3 ori mai multe fibre decât ovăzul, de 5 ori mai mult fier decât grâul și de 2 ori mai mult calciu decât laptele.

 

Meiul  ajută digestia

Numit de chinezi ”regele cerealelor”, meiul este o cereală cu aromă de nucă, ce nu conține gluten, dar este bogat în magneziu, potasiu și fibre alimentare. Este recomandată introducerea lui în meniul copiilor mici începând cu 7 luni, fiert în apă, apoi amestecat cu lapte sau cu morcovi.  Meiul conţine substanţele nutritive care permit aparatului digestiv să-şi îndeplinească funcţiile în condiţii optime. O digestie dificilă, gazele, balonările, greaţa, regurgitaţiile sunt probleme care se pot rezolva cu ajutorul consumului de mei. 

Orezul integral, bun pentru magneziu

Recomandat începând cu 6 luni, orezul integral este un sortiment nerafinat care conține o mulțime de nutrienți. Orezul brun are mai multe beneficii pentru sănătate decât cel alb, deoarece nu și-a pierdut în urma măcinării nutrienții esențiali (proteinele, calciul, fibrele, magneziul, zincul și potasiul. Este important să știi că orezul brun furnizează fitonutrienți puternici, eliberați de acțiunea bacteriilor intestinale. Aceste substanțe speciale sunt la fel de benefice sănătații, precum fitonutrienții care se regăsesc în legume și fructe.

 

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.