Home / Copil / Află totul despre ENTEROCOLITELE de vară

Află totul despre ENTEROCOLITELE de vară

shutterstock_141981658

Vacanța înseamnă pentru tine relaxare și nu de puține ori ți s-a întâmplat să fii mai puțin riguroasă cu igiena celor mici. Și de aici până la enterocolită este doar un pas. Medicul pediatru Sanda Florian ne-a explicat cu ce se diferențiază o enterocolită de iarnă de cea de vară: ”Dacă iarna predomină enterocolitele virale, declanșate de  Rotavirus sau de Adenovirus , vara sunt mai frecvente enerocolitele de cauză bacteriană”.

Cine sunt ”vinovații”

Când vorbim de enterocolita estivală, ”marii vinovați”  sunt bacteriile E Coli, Giardia, Campylobacter și Salmonella ce se regăsesc pe fructele și legume insuficient spălate, în carnea de vită tocată și insuficient preparată termic, precum și ouăle vechi. Cei mai expuși sunt copiii mai mici de doi ani, care au tendința de a băga mâinile murdare sau diverse jucării în gură. ”Dacă la sugarul alăptat, cauzele diareei sunt strâns legate de modul de prepare al laptelui, concentrația lui, sterilizarea tetinei sau a biberonului la care se adaugă infecția bacteriană, la copilul mare, care are o imunitate mai rezistentă, cauzele diareii sunt predominant infecțioase, adică bacteriene sau parazitare” avertizează specialistul nostru în gastroenterologie.

Prima măsură: nu intra in panică

Când vezi că puiul tău vomită tot timpul, are febră și diaree, e greu să rămâi calmă și să gândești lucrurile la rece. Nu-i așa că în asemenea situații ai apelat la remediile arhicunoscute: ceai de mentă, morcov fiert și ”zeamă” de orez? Ei bine, iată ce le sfătuiește medicul Sanda Florian ” Știu din experiență că, după declanșarea bolii, mama intră în panica și insistă cu alimentație, când mult mai importantă este hidratarea. Copilul ar trebui lăsat să-și aleagă singur momentul în care vrea să mănânce.”

Cum ameliorezi simptomele

Dr. Sanda Florian recomandă ca ”sugarii alimentați la sân să fie hrăniți în continuare. Cei alimentați artificial trebuie examinați de medicul de familie care va decide dacă este indicat un lapte delactozat”. În cazul copiilor mai mari, una din primele măsuri pe care trebui să o iei e să-i dai săruri de rehidratare orală. Acestea se găsesc sub forma de pliculeţe care se dizolvă de obicei în 250 ml de apă sau ceai, dar pot exista şi sub formă de soluţie gata preparată. Ideal ar fi să bea 5 ml de lichid/ kg corp/ oră. Dacă vărsăturile persistă şi împiedică hidratarea, dă-i antivomitiv  și ai grijă să aștepți (45 minute) pentru absorbţia acestuia , apoi să reiei administrarea soluției cu săruri hidratarii. Dacă puiul tău a făcut și febră, administrează-i un supozitor antitermic și pune-i comprese calde pe burtică, ca să-i calmeze crampele abdominale.

Semnale de alarmă:

În cazul bebelușilor și copiilor mici, care nu știu să spună ce-i doare, marele pericol este dezhidratarea. Iată în ce caz trebuie să te alarmezi:

Are fontanela mai adâncită decât de obicei, are gura uscată și plânge fără lacrimi.

Nu-i scade febra sub 39° de două zile.

Vomită și are diaree cu sânge de mai mult de 6 ore.

Doarme excesiv de mult și se trezește foarte greu.

Cantitatea de lichide pe care trebuie să o bea

Mai mic de 6 luni- Consultați medicul

6-23 luni – 40-60 ml/h

2-5 ani – 60-100 ml / h

6-10 ani – 110-120 ml/h

11-16 ani – 120-160 ml / h

Cum previi enterocolita

Cu câteva măsuri de igienă, poți avea o vacanță relaxată și să te bucuri de mare și de vremea frumoasă. Iată ce trebuie să faci:

–          Spală-i mâinile cu apă caldă și săpun înainte de a mânca ceva.

–          Păstrează curate suprafețele pe care așezi alimentele.

–          Spală bine fructele și legumele înainte să i le dai.

–          Când faci cumpărături, uită-te cu atenție la termenul de garanție al produselor alimentare.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

One comment

  1. Supozitor antitermic?Pai daca are diaree nu e indicat supozitorul…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.