Home / Copil / Alimentatie / Acizii grași Omega 3, eroii neuronutriției!

Acizii grași Omega 3, eroii neuronutriției!

Știați că la oameni creierul reprezintă aproximativ 2% din masa corporală, dar utilizează în jur de 20-25% din depozitele totale de energie în fiecare zi?

În plus, consumă aproximativ 120 g de glucoză zilnic, echivalentul a 8 felii de pâine. De aceea, nu este surprinzător că alimentele pe care le consumăm pot avea un impact asupra sănătății creierului. Neuronutriția studiază diferitele legături care există între dietă și creier. Este un nou concept de hrană pentru minte.

Hrana esenţială pentru un creier sănătos este materială (alimentaţia), dar în egală măsură ca importanţă este şi imaterială: afectivitate, relaţionare etc.

Din ce în ce mai multe studii arată că mai mulți nutrienți au un impact major asupra creierului la diferite niveluri. Aceste modificări pot influența în cele din urmă funcțiile cognitive, comportamentul și chiar riscul de a dezvolta boli neurodegenerative (de exemplu, Alzheimer) sau tulburări de sănătate mintală.

Creierul iubește peștele

Omega-3, un tip de acid gras polinesaturat (grăsimi „bune”), este printre cele mai populare substanțe nutritive din domeniul neuro-nutriției. Mai mult de o treime din creier este compus din acizi grași nesaturați, majoritatea fiind Omega-3 (în special de tip DHA: acid docosahexaenoic). Ca parte integrantă a structurii creierului, ele sunt esențiale pentru dezvoltarea și funcționarea acestuia. S-a demonstrat că aportul alimentar de Omega-3 este direct legat de conținutul creierului în acest tip de acid gras. Mai multe studii au evidențiat efectele benefice ale unui aport moderat de Omega-3 asupra creierului. Iată câteva dintre ele:

  • Dezvoltarea optimă a creierului la copii, îmbunătățirea memoriei și abilităților de învățare;

  • Scăderea riscului de apariție a bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer (până la 60%, conform unor studii!). S-a constatat că creierul celor afectați conținea o cantitate mai mică de DHA;
  • Scăderea reacțiilor inflamatorii în creier (unul dintre factorii de risc pentru dezvoltarea unei boli neurodegenerative);
  • Scăderea anxietății și a comportamentelor depresive. Ca și la boala Alzheimer, concentrația de Omega-3 în creier este mai mică la persoanele cu depresie;

Principalele surse de Omega-3 de tip DHA se găsesc în peștele gras (ton, somon, păstrăv, sardină, macrou etc.). Chiar dacă există surse vegetale de Omega-3 (semințe de in, semințe de chia, ulei de rapiță, soia etc.), nu s-a demonstrat până în prezent că ar avea un efect asupra creierului precum peștele.

Începeți devreme!

Trecând prin membrana placentei, valorile de Omega-3 sunt și mai importante în timpul sarcinii pentru a asigura dezvoltarea optimă a sistemului nervos al fătului. Se recomandă femeilor gravide să consume 300 g de pește pe săptămână, aproximativ 2 mese, în special în timpul celui de-al treilea trimestru, când acumularea de DHA în creier este cea mai importantă.

După naștere, este important să oferi bebelușilor cantitatea optimă de Omega-3. Dacă alăptezi, continuă să ai o dietă bogată în Omega-3. Cantitatea ingerată de mamă are cea mai mare influență asupra conținutului de Omega-3 din laptele matern și, prin urmare, asupra sugarului. Dacă nu alăptați, vă puteți îndrepta către formulele de lapte care sunt îmbogățite cu acizi grași esențiali. În momentul în care introduci alimentele solide, aportul de Omega 3 va proveni din acestea. În mod interesant, se pare că un aport suficient de Omega-3 din pește în timpul copilăriei poate ajuta la prevenirea dezvoltării anxietății la vârsta adultă. În schimb, aportul inadecvat de Omega-3 din pește ar putea avea implicații importante, cum ar fi:

  • o dezvoltare slabă a hipotalamusului, regiunea creierului implicată în controlul foamei, reproducere, termoreglare etc.
  • o scădere a DHA în materia cenușie a creierului.

Peștele este un superaliment, care trebuie consumat în toate etapele vieții, deoarece conține Omega 3 și aduce toate beneficiile pentru creier și sistemul cardiovascular.

Alți nutrienți buni pentru creier

  • Carbohidrații, transformați în glucoză în sânge, reprezintă principalul combustibil al creierului.
  • Vitamina B1 (tiamina) este necesară pentru ca să se poată folosi glucoza din creier în mod corespunzător.
  • Fierul este o componentă esențială pentru transportul oxigenului în creier.
  • Antioxidanții, găsiți în principal în fructele și legumele colorate, ajută la contracararea oxidării acizilor grași și a reacțiilor inflamatorii din creier.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.