Home / Bebelus / De ce plânge bebeluşul?

De ce plânge bebeluşul?

 shutterstock_57400801

De ce plânge bebeluşul tău?  Greu de spus, mai ales când eşti o mămică fără experienţă. Şi totuşi, pentru micuţul tău plânsul este un limbaj adevărat. Prin intensitatea lui sau prin sonoritatea deosebită îţi spune o mulţime de lucruri.  

Lume, lume…

De la 3 săptămani în sus plânsul se înteţeşte. De vină pot fi colicile, dar de cele mai multe ori nu-i vorba despre durere de burtică, ci de… lucrurile din jur cu care încă bebeluşul nu s-a obişnuit. Sugarii de 2 săptămâni pot avea episoade de plâns însoţite de o stare de agitaţie cam 2 ore pe zi, cei de 3 săptămâni cam 3 ore pe zi, iar de la 6 săptămâni încep să le reducă în intensitate şi ca durată. Specialiştii spun că dacă micuţul plânge seara, el trebuie să se „împace“ cu lumea din jur. Nou-născutul recepţionează cu toate simţurile tot felul de senzaţii. Având un sistem nervos imatur, prelucrarea tuturor percepţiilor este dificilă şi copleşitoare. Lumina, vocile, gălăgia, îi solicită sistemul nervos şi îl obosesc. Aşa că seara, când şi în familie e mai multă agitaţie, bebe plânge atât de tare, încât pare de neconsolat.  

Şi totuşi, de ce plânge?

Iată o metodă simplă de identificare rapidă a cauzei care îl face să plâng:

1.     A transpirat, i-au apărut bubiţe pe corp, când în cameră sunt peste 26º C? Îi e foarte cald.

2.     Are extremităţile corpului reci şi caută să se cuibărească? Îi e frig.

3.     Se freacă la ochişori, cască des şi e irascibil? Îi e somn.

4.     Caută cu guriţa sânul sau începe să plângă când cineva mănâncă lângă el? Îi e foame.

5.     Se zvârcoleşte, strânge genunchii spre piept? Îl doare burtica, are colici sau e constipat.

6.     Îşi duce des mâna spre urechiuşă, întoarce sau scutură capul într-o parte? Poate fi o otalgie (îl doare urechea).

7.     Îşi suge degetul sau bagă în gură orice, salivează abundent? Îi dau dinţii.

8.     Nu-şi găseşte locul, se răsuceşte şi plânge „fără motiv”? Îl jenează scutecul, o cusătură, o etichetă rigidă a hăinuţei sau o jucărie uitată sub cearşaf.

9.     Nici una dintre cauzele de mai sus, fără alte semne îngrijorătoare? Vrea pur şi simplu să fie ţinut în braţe.

Cum îl linişteşti?

Dacă pare de neconsolat, iată ce te sfătuiesc specialiştii: plimbă-ţi copilul în linişte prin casă şi după câteva minute aşază-l în pătuţ. Mulţi sugari mici nu au nevoie decât să o simtă pe mami în apropiere, fapt care îi va permite să-şi regăsească liniştea.

Dă-i să bea din 10 în 10 minute apă caldă. E bine să eructeze (să râgâie). Apa caldă este liniştitoare. De aceea, poţi să-i faci şi o baie.

Mama trebuie să accepte totuşi că uneori nu va putea să-şi liniştească bebeluşul, oricât ar vrea.  Dar poate scurta repriza de plâns. În ţările în care mamele îşi poartă copilul în spate sau la sân, legat de ele, bebeluşii sunt mult mai liniştiţi. Motivul? Apropierea de mamă, contactul cu corpul ei. Iar mama învaţă repede „limbajul“ copilului, expresia feţei şi al mâinilor lui.

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.