Home / Copil / Alimentatie / 9 alimente care ameliorează digestia

9 alimente care ameliorează digestia

shutterstock_133282520

Una din funcțiile cele mai importante pe care corpul nostru o îndeplinește zilnic este digestia. Procesul prin care organismul uman descompune alimentele, le transformă în vitamine, minerale, grăsimi, proteine și calorii este esențial atât pentru pentru sănătatea copiilor, cât și a adulților.

Alimentele actuale sunt însă pline de conservanți și alte substanțe nocive, lucru care îngreunează mult eforturile de a păstra funcțiile sistemul digestiv nealterate. Pentru a reuși acest lucru avem nevoie de câteva superalimente, care ușurează digestia și permit sistemului să funcționeze mai bine.

  1. Mărul

Cei care au un intestin leneș trebuie să mănânce mere. Acest fruct îi poate vindeca, așa că nu ezita să-l dai copiilor care au digestia leneșă. Dacă mărul este bio, îl poți da cu coajă cu tot. Ea conține celuloză, o fibră insolubilă care ajută în cazul constipației. Mai mult, consumul merelor conferă și o senzație de sațietate, ceea ce este de folos copiilor cu probleme de greutate.

  1. Sfecla

Bogată în betaină (importantă în sănătatea ficatului), sfecla este o legumă importantă pentru a fi integrată în meniul bebelușului. Ea contribuie la menținerea unei digestii normale. Mai mult decât atât, nutrienții pe care îi conține vindecă tulburările digestive, cum ar fi balonările, crampele, spasmele, constipația.

  1. Cartoful dulce

Cartofii dulci sunt ușor de digerat, așa că pot intra printre primele alimente din alimentația bebelușului. Sunt foarte eficienți în lupta contra indigestiei și a  tulburărilor gastrice. În meniul bebelușului sănătos, cartoful dulce este important pentru că este bogat în fibre, vitamina B6 și C, mangan și glucide complexe.

  1. Cireșele negre

Antioxidanții conținuți în coaja cireșelor negre sunt benefici pentru buna funcționare a sistemului digestiv al bebelușului. În plus, ele asigur un aport interesant de fibre care atenuează tulburările datorate constipației.

  1. Orzul

Orzul conține o mare cantitate de fibre care „mătură“ intestinele și combate astfel foarte eficient constipația. Și tot orzul este foarte important în combaterea arsurilor de stomac și a refluxului gastro-esofagian. Se poate da copiilor peste doi ani în diverse preparate.

  1. Curmalele

Iată niște fructe care au certe proprietăți laxative și digestive. Sunt bogate în minerale și se pot da copiilor începând de la 10-11 luni, în diverse praparate, ca îndulcitor. Ele conțin vitamine și minerale, dar principala lor calitate este aceea că mențin constantă cantitatea de bacterii necesare pentru buna funcționare a corpului.

  1. Banana

Supranumită și fructul universal, banana este plină de nutrienți importanți pentru combaterea diareei la bebeluși. În cazul acestei afecțiuni atât de răspândite, copilul pierde prin scaun, electroliți și potasiu. Așa că banana integrată în regimul de diaree readuce aceste substanțe în corp. În plus, acest fruct este bogat în fibre și proteine care ușurează digestia.

  1. Avocado

Acest fruct are o bogăție de nutrienți, între care cei mai prețioși sunt acizii grași mononesaturați, ceea ce îl transformă într-un superaliment. O caracteristică a lui este că poate fi integrat ușor în alimentația bebelușului chiar din prima lună de diversificare deoarece stimulează digestia și tranzitul intestinal.

  1. Iaurtul

Bogat în bacterii lactobacilus amicales, este cunoscut ca un aliment probiotic. Este una dintre cele mai prețioase prezențe din meniul bebelușului și poate fi inclus în topul preferințelor lor.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.