7 lucruri pe care trebuie să le știi despre tuse - PapTot.ro - Sarcină, naştere, primul an de viaţă, îngrijirea şi educarea copiilor între 0-14 ani, viaţă de familie - Revista PapTot!

Home / Copil / 7 lucruri pe care trebuie să le știi despre tuse

7 lucruri pe care trebuie să le știi despre tuse

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Tusea este un simptom normal pentru afecțiunile respiratorii de sezon și de multe ori tratamentul ei este de lungă durată. Însă deseori, tratată greșit, ea poate duce la afecțiuni mai grave. Hai să aflăm cum tot ce este fals și adevărat despre ea.

Când copilul tău începe să tușească este normal să iei primele măsuri pentru ca afecțiunea să nu se agraveze. Însă care sunt acele măsuri care o ameliorează și nu o agravează, ce e bine și ce nu e bine să-i dăm copilului în această perioadă, care sunt cele mai bune remedii naturale și când e momentul să ajungem la medicul pediatru? Iată câteva întrebări la care vom afla răspunsul imediat.

Există mai multe feluri de tuse

În funcție de stadiul bolii, tusea poate fi uscată, productivă și iritativă și fiecare dintre ele trebuie diagnosticată și tratată diferit. Dacă-i oferi copilului tău un tratament diferit, atunci ea se poate agrava, dar pentru asta trebuie să știi cum să o diferențiezi.
Tusea seacă sau uscată poate fi recunoscută foarte ușor: copilul tău tușește des, fără să expectoreze nimic, este obosit, refuză să mănânce și nu reușește să se odihnească. Ea este semnul unei iritații al arborelui respirator (gât, trahee, bronhii).

Tusea iritativă sau tusea măgărească cum este ea denumită popular, este o formă severă a acestui simptom și este cauzată de o bacterie. Dacă la început ea debutează ca o tuse seacă, după o săptămână ea se agravează și devine persistentă, obositoare și zgomotoasă.

Tusea productivă e o tuse care ”rupe” și prin ea se elimină secrețiile formate pe mucoasa respiratorie. Siropurile și ceaiurile calde vor fluidiza secrețiile și-l vor ajuta să le elimine

Tușitul este bun pentru organism

Tușitul este un mecanism natural de apărare a organismului și este indispensabil pentru a elimina un aliment înghițit greșit, un alergen sau un microb care afectează mucoasa respiratorie. De fapt tusea este un reflex normal al căilor respiratorii și se produce în momentul în care mucoasele respiratorii (trahee, bronhii)sunt inflamate, iritate și infectate.

Măsuri simple cu efecte mari:
  • Aerisește-i camera de 2-3 ori pe zi și ferește-l de mirosurile iritative (odorizant de cameră, fum de țigară, de prăjit).
  • Pune-i pe toți membrii familiei să se spele frecvent pe mâini.
  • Învață-l pe cel mic să tușească în interiorul cotului ca să nu transmită microbii și celorlalți (tușind în palme, microbii rămân pe suprafața mâinii și se transmit cu ușurință celor din jur).
  • Menține-i nasul permanent curat și dezinfectat.
  • În caz de tuse iritativă, fă-i inhalații cu aer cald pentru a-i calma căile respiratorii
  • Pentru somn, așază-l pe o suprafață înclinată ca să poată respira mai ușor.
  • Pe perioada nopții instalează un umidificator în cameră pentru ca aerul să fie mai umed.

Eliberează-i căile nazale

Ai grijă ca puiul tău să aibă mereu căile nazale eliberate și bine igienizate. Curăță-le de trei ori pe zi cu ser fiziologic, deoarece mucoasa nazală este ”poarta de intrare” a microbilor în organism și mediul prin care se propagă spre celelalte tipuri de mucoase respiratorii. Așa apare de fapt și tusea, prin migrarea microbilor din mucoaza nazală în cea de pe trahee și bronhii. Dacă nasul este înfundat, copilul tău respiră pe gură și are accese de tuse mai dese. Așa că este important să igienizei corect și permanent căile nazale pentru a preveni agravarea episoadelor de tuse.

Este un simptom mai frecvent în cazul copiilor mici

Bebelușii mai mici de 2 ani au sistemul imunitar imatur și foarte sensibil la agresiunea factorilor externi (microbi, virusuri, poluare). De aceea sunt primii de care ”se lipesc” virusurile vinovate de afecțiunile iernii. Un bebeluș sănătos și cu o imunitate puternică poate cunoaște anual șapte episoade de răceală în care tusea este un simptom. Ai grijă ca în perioada episoadelor de tuse, să-l ferești pe cel mic de zonele poluate ale orașului și de persoanele care fumează.

Ferește-l de căldura excesivă

O cameră în care aerul este foarte uscat și foarte cald irită mucoasa respiratorie. În plus, imaginează-ți ce incubator pentru microbi devine o cameră supraîncălzită și neaerisită. Așa că, aerisește camera lui bebe de 3-4 ori pe zi, păstrează temperatura la 22-23 de grade și pune și un umidificator de aer în interior. Și nu uita să-i oferi multe lichide călduțe puiului tău.

Oferă-i băuturi calde

Este normal ca atunci când copilul tău tușește, îi curge nasul și are și o ușoară febră, să nu prea aibă poftă de mâncare. Nici nu insista! În schimb ai grijă să-i oferi cât mai multe ceaiuri calde, nu fierbinți și si supe hrănitoare. Lichidele calde fluidizează secrețiile și ajută la expectorarea lor. Însă nu orice ceaiuri și supe. Alege cimbrul, teiul, menta, cojile de nuci, iar ca supă, pediatrii spun că aceea de găină face minuni. Evită să-i dai sucuri de citrice deorece irită mucoasa respiratorie și agravează accesele de tuse.

 

 

 

 

 

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.