Home / Bebelus / Alimentatie / 5 supercereale FĂRĂ GLUTEN şi beneficiile lor nutritive

5 supercereale FĂRĂ GLUTEN şi beneficiile lor nutritive

shutterstock_339633134

Alimentaţia din primii ani de viaţă ai copiilor noştri pune bazele sănătăţii lor şi comportamentului lor alimentar ca viitori adulţi. Tocmai de aceea este important să le introducem din primul an de viaţă în meniu supercerealele, adică acele cereale care au calităţi nutritive de excepţie. În plus, au un atuu care le recomandă cu atât mai mult în meniul celor mici: nu conţin gluten.

Hrișca, un depozit de fibre și minerale

Hrișca nu face parte din aceeași familie botanică cu cerealele, dar este clasificată împreună cu ele pentru că seamănă mult în plan nutritiv. Originară din Asia, hrișca a migrat treptat în Evul Mediu spre vestul Europei, apoi a traversat Atlanticul. În ultimii ani ea se regăseşte din ce în ce mai des în meniuri sănătoase şi se consumă mai ales ca făină, din care se fac clătite, galette și diverse alte prăjituri. În Rusia, se mănâncă mai ales boabele decorticate, într-un preparat tradițional, numit kasha (consumată ca atare, la fel ca orezul, dar și adăugată în supe sau ciorbe). Hrișca  nu conține gluten și de aceea este recomandată persoanelor care au intoleranță la gluten. O poţi pregăti ca şi orezul şi o poţi combina cu lapte sau cu legume fierte.

 Hrișcă cu spanac

shutterstock_304911119

Speli o cană de hrișcă în mai multe ape și o pui la fiert în două căni de apă clocotită cu un praf de sare. Lași să dea în câteva clocote, după care acoperi cu un capac și lași să fiarbă, la foc mic, 40 de minute. Amesteci din când în când. Oprești focul și o lași să se răcorească, după care o amesteci cu 150 g spanac congelat tocat, cu 150 g brânză de vaci și 3 ouă bătute. Condimentezi cu sare și torni compoziția în 2 vase individuale termorezistente unse cu unt. Le introduci în cuptorul preîncălzit pentru 30 de minute. Servești budinca cu ouă ochiuri deasupra.

 Quinoa, o sursă de proteine

Supranumită și ”grâul incașilor”, quinoa nu este o cereală, ea face parte din aceeași familie cu spanacul și sfecla (chenopodiacee). Terenul pe care l-a câștigat în ultimul timp se datorează marii cantități de proteine de înaltă calitate pe care le conține și a numeroși alți nutrienți. În ultimii ani, specialiștii pun accent pe beneficiile consumului de quinoa: previne carențele alimentare, obezitatea și numeroase afecțiuni cardiovasculare. Aceste efecte benefice sunt legate de sinergia dintre substanțele nutritive pe care le conține: fibre, antioxidanți, vitamine și minerale. Iată însă de ce este important să o incluzi în meniul copilului tău.

Tabouleh 

shutterstock_265628135

Speli 70 g de quinoa în apă rece și o pui la fiert. Când dă în clocot, acoperi vasul și lași să fiarbă 15 minute. O scurgi și o pui într-un castron. Adaugi peste ea o legătură de pătrunjel verde tocat mărunt, un castravete mediu tăiat felii sau cuburi și 4-5 roșii cherry tăiate. Amesteci 3 linguri de ulei cu sucul de la o jumătate de lămâie și cu puțină sare și torni dressingul peste salată. Amesteci și o servești.

Amaranthul conţine aminoacizi

Amaranthul este o cereală care a început să ocupe un loc din ce în ce mai important în meniul celor mici datorită nutrienților pe care-i conține: fibre dietetice, calciu, fier, vitamine, minerale, precum și aminoacizi și proteine bune.  Motivul pentru care ar trebui ca această cereală să existe în alimentaţia copiilor încă din primul an de viaţă este faptul că are de 3 ori mai multe fibre decât ovăzul, de 5 ori mai mult fier decât grâul și de 2 ori mai mult calciu decât laptele.

Mei cu broccoli 

shutterstock_302745407

Speli 150 g de amaranth în mai multe ape și îl pui la fiert în 600 ml de lapte. Adaugi 2 lingurițe cu unt și lași să fiarbă timp de 25 de minute. Când compoziția s-a omogenizat, oprești focul, o lași să se răcorească, după care adaugi două linguri cu miere și un praf de scorțișoară. Pui budinca în castronele, o lași să se răcească și o decorezi cu fructe proaspete.

 Meiul  ajută digestia

Numit de chinezi ”regele cerealelor”, meiul este o cereală cu aromă de nucă, ce nu conține gluten, dar este bogat în magneziu, potasiu și fibre alimentare. Este recomandată introducerea lui în meniul copiilor mici începând cu 7 luni, fiert în apă, apoi amestecat cu lapte sau cu morcovi.  Meiul conţine substanţele nutritive care permit aparatului digestiv să-şi îndeplinească funcţiile în condiţii optime. O digestie dificilă, gazele, balonările, greaţa, regurgitaţiile sunt probleme care se pot rezolva cu ajutorul consumului de mei.

Budincă aromată

shutterstock_147918506

Speli ½ de cană de mei decorticat în apă rece și îl pui la fiert într-o cană și jumătate de apă timp de 25 de minute. Îl lași să se răcească și îl amesteci cu 100 g brânză de vaci, o lingură de smântână și cu două bătute. Condimentezi cu puțină sare, pui 4 buchețele de broccoli fierte 5 minute în apă clocotită și rupte bucăți. Amesteci ușor și pui compoziția într-un vas termorezistent uns cu unt. Presari deasupra o lingură de cașcaval ras și introduci vasul în cuptorul încins pentru 30 de minute.

 Orezul integral, bun pentru magneziu

Recomandat începând cu 6 luni, orezul integral este un sortiment nerafinat care conține o mulțime de nutrienți. Orezul brun are mai multe beneficii pentru sănătate decât cel alb, deoarece nu și-a pierdut în urma măcinării nutrienții esențiali (proteinele, calciul, fibrele, magneziul, zincul și potasiul. Este important să știi că orezul brun furnizează fitonutrienți puternici, eliberați de acțiunea bacteriilor intestinale. Aceste substanțe speciale sunt la fel de benefice sănătații, precum fitonutrienții care se regăsesc în legume și fructe.

Risotto cu legume 

shutterstock_171283877

Pui într-o tigaie, într-o lingură de ulei de ulei încins, 150 g  piept de pui tăiat cubulețe și lași până se albește. Adaugi ½ de ceapă tocată, un morcov mic ras și ½ de ardei gras roșu și lași 3 minute, după care adaugi un dovlecel mic tăiat bucăți. Pui 125 g de orez brun spălat bine, amesteci și lași un minut. Torni o cană cu supă de pui și lași să fiarbă până absoarbe toată supa, circa 10 minute. Dacă orezul este mai tare, mai pui o jumătate de polonic cu supă și fierbi alte 5 minute. Acoperi vasul, lași 15 minute și îl poți servi.

 

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.