Home / Bebelus / 5 reguli de bază pentru mâncarea bebelușului

5 reguli de bază pentru mâncarea bebelușului

shutterstock_135124046

Modul corect de gătit şi de păstrat mâncarea este extrem de important pentru puiul tău. Fie că îi găteşti tu sau îl hrăneşti cu piureurile din comerţ, acest mic ghid te ajută să-i asiguri copilului tău maximum de beneficii nutritive.

Regula nr. 1: Igiena!

Pentru ca totul să-ţi iasă ca la carte trebuie să te asiguri că masa şi blatul de lucru din bucătărie sunt perfect curate, ca şi ustensilele, recipientele şi vesela de care te foloseşti.

Regula nr. 2: Alegerea ingredientelor

Acum vine rândul ingredientelor: să le verifici dacă sunt de cea mai bună calitate. O atenţie specială trebuie să acorzi prospeţimii cărnii, legumelor şi fructelor pe care le găteşti Pentru copiii de orice vârstă sunt de evitat conservele, pentru că au un conţinut ridicat de sare şi de conservanţi. Fructele conservate le vei allege doar dacă sunt conservate în sucul lor natural şi provin din culture organice. Citirea etichetelor este esenţială, mai ales dacă foloseşti produsul pentru bebeluş.

Regula nr. 3: Pregătirea pentru gătit

Mai întâi de toate, spală bine legumele şi fructele, sub jet de apă rece. Nu folosi detergenţi sau săpun pentru asta! Curăţă-le bine de coajă (pe cele cum sunt cartofii, ceapa,) şi de seminţe şi spală-le din nou înainte de a le pune la fiert.

Regula nr. 4: Alegerea modului de preparare

 • Cel mai sănătos mod de preparare este fieberea la aburi sau în apă. Pentru a nu pierde vitaminele, pune apă în vasul de fiert doar cât să le acopere. Atenţie! Există dispozitieve de fierbere la abur şi oale speciale, în care poţi fierbe legumele într-o cantitate de apă extrem de mică şi care împiedică evaporarea lichidului. Sau poţi folosi oala sub presiune, la fel de bună pentru o fierbere corectă.
 • Pentru piureuri, foloseşte un processor sau un blender, punând o cantitate mică de alimente şi adăugând lichidul treptat, până obţii consistenţa potrivită cu vârsta copilului. După 7 luni, poţi să zdrobeşti legumele cu furculiţa.
 • Nu adăuga zahăr în mâncarea copilului.
 • Când o încălzeşti, pune porţia într-un bol de sticlă, pe care îl aşezi pe un vas cu apă fierbinte sau te foloseşti de un încălzitor special pentru mâncarea bebeluşului. Dacă nu dai crezare celor care afirmă că microundele sunt dăunătoare, poţi încălzi mâncărica copilului şi în cuptorul cu microunde, timp de 10 secunde, apoi verifică-i temperatura.

Regula nr. 5: PĂSTRAREA alimentelor

Mâncarea bebeluşilor poate fi păstrată la frigider maximum 48 de ore. Nu încălzeşti decât atât cât consumă la o singură masă. Pentru că recipientul în care o pui la rece este steril şi linguriţa cu care o manevrezi trebuie să fie sterilă. Astfel, eviţi orice contaminare. Nu hrăni niciodată copilul direct din borcănel, ci dintr-un bol destinat acestui scop. Dacă nu faci aşa, transferi saliva copilului în borcănel şi astfel se pot dezvolta bacterii nocive.

 • Refrigerează restul de mâncare din recipientul de păstrare, dar nu şi resturile de la masa copilului.
 • Congelează piureurile de fructe sau de legume, chiar şi de carne în vasele special în care faci cuburi de gheaţă. Apoi transferă cuburile de piure într-un vas steril, tot în congelator. Când ai nevoie, scoţi câte cuburi ai nevoie.       Piureurile de fructe şi de legume se pot păstra 1-2 luni, iar cele de carne şi de peşte, 6-8 luni.
 • Pune etichete cu data la care au fost congelate, pe fiecare recipient de păstrat în congelator.

Atenţie!

 • Un lucru foarte important este să speli bine orice suprafaţă pe care ai manevrat carnea, atunci când găteşti pentru copil.
 • Nu plasa nicodată borcănelele copilului direct în cuptoul cu microunde, ca să eviţi riscul de supraîncălzire.
 • Testează temperature mâncării înainte să i-o dai bebeluşului.
 • Nu recongela resturile de mâncare care provine tot din congelator şi a fost încălzită pentru masă.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.