Home / Viata de familie / Ingredientul lunii / 4 motive pentru a consuma dovleacul

4 motive pentru a consuma dovleacul

Dovleacul este un aliment specific toamnei, dar care poate fi consumat toată iarna. Este hrănitor, delicios, extrem de versatil și ieftin și are o durată lungă de valabilitate. De asemenea, este îndrăgit pentru gustul său dulce și pentru că poate fi folosit în bucătărie pentru prepararea unor mâncăruri și deserturi delicioase.

Bogăție de betacaroten

Culoarea portocalie a dovleacului ne indică conținutul ridicat de betacaroten, un antioxidant pe care organismul îl transformă în vitamina A. Această vitamină contribuie la dezvoltarea normală a oaselor și a dinților, ajută la menținerea pielii în stare bună și protejează împotriva infecțiilor. Dovleacul este, de asemenea, bogat în luteină și zeaxantină, doi antioxidanți cunoscuți pentru a proteja împotriva bolilor oculare legate de vârstă, cum ar fi cataracta și degenerarea maculară.

Versatilitate

Părerea bucătarilor este că piureul de dovleac nu ar trebui să fie doar pentru bebeluși. Dovleacul este atât de versatil și piureul din această legumă poate fi folosit pentru prepararea unui smoothie, a unui sos pentru spaghete sau pentru prepararea brioșelor.  Apropo, trebuie să știți că dovleacul de iarnă continuă să-și intensifice mirosul și aroma în primele luni după recoltare. De aceea este bine să așteptați ceva timp de la recoltare și până la folosirea dovleacului.

Economic

Indiferent de varietatea de dovleci, vă puteți aștepta să plătiți până la 2 lei/kg, făcându-l o legumă foarte economică. Și pentru a evita risipa, iată un sfat care o să vă surprindă: dacă folosiți dovleac Butternut (acela lunguieț) pentru o supă-cremă sau piure nu este nevoie să-l cureți de coajă, trebuie doar să scoți semințele, să-l tai cubulețe și să-l pui la fiert, după care să blendezi totul. Nu este minunat? Cred că tuturor ne plac lucrurile care economisesc timp în bucătărie.

Se păstrează mult timp

Dovleacul de iarnă poate fi păstrat timp de 3 până la 6 luni într-un loc răcoros, ferit de căldură și lumină (dar nu în frigider). La temperatura camerei, dovlecii se vor păstra timp de 1 până la 3 luni. De asemenea, îl puteți îngheța  ras sau cubulețe și le puteți păstra până la 3 luni. Piureul poate fi păstrat în congelator 6 luni.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.