Home / Copil / Alimentatie / 10 măsuri de prevenție a intoxicației alimentare

10 măsuri de prevenție a intoxicației alimentare

shutterstock_275400992

Pe timp de caniculă riscul apariției toxiinfecțiilor alimentare este mult mai mare din cauza temperaturilor foarte ridicate. Iată ce trebuie să faci pentru a-l feri pe bebe de bacteriile cele rele.

Ai încredere în simțurile tale

Aruncă  orice aliment a cărei culoare, miros, textură și gust par suspecte. Dacă ești pe o terasă sau la un restaurant în vacanță, gustă tu prima din mâncare și dacă simți că nu e bună, în nici un caz nu i-o oferi lui bebe.

Verifică integritatea ambalajului

Dacă pachetul de brânză vidat are ambalajul moale, iar capacul cutiei de iaurt este umflat, produsul este compromis. Odată ce aerul pătrunde, o mulțime de bacterii se pot dezvolta în interior și pot pune în pericol sănătatea familiei tale.

Fă ordine des în frigider

Aranjează alimentele pe categorii și în funcție de data de valabilitate. E  bine să le izolezi categoriile unele de altele și să nu lași alimente sau mâncărurile descoperite. Așază fructele și legumele în sertarele lor, iar brânzeturile și carnea preparată în cutii speciale închise ermetic. De două ori pe săptămână dezinfectează frigiderul cu oțet alb.

Consumă repede mâncarea rămasă

Bacteriile iubesc temperaturile de 25° – 37°C, de aceea, nu trebuie să lași mâncarea preparată prea mult în bucătărie. După ce a mâncat toată familia, pui mâncarea rămasă într-un alt recipient și o dai la rece. A doua zi o încălzești la mai mult de 70°C. Pe timpul verii e bine să prepari mâncare pentru maxim două zile, nu mai mult.

Evită preparatele crude

Cremele cu ou crud, brânzeturile moi (brie, camembert), vita tartar, jambonul crud afumat și somon fume, nu sunt deloc recomandate în sezonul cald, tocmai din cauza pericolului pe care-l reprezintă. Fiind produse nepreparate termic bacterile nocive se dezvoltă foarte rapid, așa că pentru siguranța ta și a familiei tale, e mai bine să le eviți.

Decongelează totul la frigider

Când scoți carnea sau legumele din congelator, nu le plasa în bucătărie, ci pe raftul de jos al frigiderului. Primul motiv ar fi faptul că aceste alimente, decongelate la temperaturi ridicate, își pierd foarte multe din calitățile lor nutriționale. Al doilea motiv, ar fi evident riscul dezvoltării bacteriilor patogene.

La ce temperatură conservăm alimentele

5 – 10°C – parte de jos a ușii frigiderului: băuturi

3 – 7°C – partea de sus a ușii frigiderului: ouă, unt

6 – 8°C – sertare: fructe și legume

4-7°C – raftul de jos: produse lactate

2-5°C – mijlocul frigiderului: mâncare gătită

0-3°C – raftul de sus: carne și pește gătite

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.