Home / Copil / URANIA CREMENE (II): Creșterea copiilor nu se face după tipare!

URANIA CREMENE (II): Creșterea copiilor nu se face după tipare!

foto urania cremene 

Urania Cremene este expert în parenting și, în același timp, mamă. O carte de vizită care o recomandă ca sfătuitor al părinților începători sau al celor dornici să afle soluții la problemele lor.

Ce tip de mamă are cele mai multe probleme în relaţia cu copilul?

Nu cred în tipare și în formule atunci când vorbim despre copii și creșterea lor. Relația unei mame, și a părinților în general, cu propriul copil se construiește încă din primele zile de viață ale acestuia. Copiii nu vin cu „probleme”, acestea pot apărea din cauza noastră, a adulților, din diverse motive, și înainte de a „trata” este bine să încercăm să „prevenim”. Comunicarea sinceră este foarte importantă, respectul reciproc de asemenea, și cred că sunt două dintre direcțiile prin care putem evita să ajungem la disensiuni care să poată fi catalogate drept probleme.

Sunt de părere că este important să modelăm zi de zi cu dragoste copilăria micuților noștri. Dar, pentru a mă apropia puțin de întrebare:cred că cel mai dificil le este mamelor cu tendințe perfecționiste, care nu știu să se relaxeze, care au o atitudine menită să controleze totul, sau care intră repede în panică, sau care își protejeză excesiv copiii.

 Aveţi un sfat pe care l-aţi oferi fiecărei femei chiar înainte să aibă un copil?

Există o glumă care mie îmi place foarte mult: știți la ce se amuză Dumnezeu cel mai tare? La oamenii care fac planuri. Concluzia? Puține lucruri sunt așa cum te aștepți să fie, ia-ți umorul cu tine și distreaza-te împreună cu copilul tău. Sfatul meu pentru viitoarele mămici este să nu încerce să fie „perfecte”, să nu renege întru-totul modul în care au fost crescute la rândul lor și, de cealaltă parte, să nu îmbrățișeze în mod absolut modelul propriilor părinți. Fiecare dintre noi ne descoperim o nouă latură odată cu această noutate care apare în viața noastră: copilul. Poate că în anumite ocazii vom recunoaște vorbele mamei sau ale tatălui pe care le spunem micuțului nostru, poate că ne vom da seama că nu am procedat bine într-un anume moment, însă n-ar trebui să ne refuzăm această bucurie a „imperfecțiunii”.

Documentarea în ceea ce privește creșterea copiilor este importantă, dacă te adresezi unor surse specializate. Iată un exemplu: platforma online www.modeleazacopilaria.ro, unde viitorii părinți pot găsi o mână de ajutor. De asemenea, cursurile de parenting, la care i-aș sfătui pe ambii părinți să participe, sunt un bun prilej de ștergere a oricăror temeri și idei preconcepute în ceea ce privește creșterea copilului. Când știi ce ai de făcut, te relaxezi mai ușor.

Ce ar trebui să ştie mamele cu copii foarte mici despre dobândirea plăcerii de a mânca?

Mămicile au puterea de a crea pofta de mâncare, plăcerea de a mânca, programul de masă, și de a contura astfel niște bune practici de viitor. Există tot felul de trucuri pentru a scoate din banal supa sau sandvișul pentru cei mici. Mamele pot inventa povești, felurile de mâncare pot fi personaje, odată cu creșterea copiilor îi pot implica și pe ei în pregătirea mesei, pot aranja creativ mâncarea în farfurie etc. Până la urmă, nimic nu este complicat, copilul poate avea astăzi o preferință, mâine, alta. Dacă ceea ce mănâncă este echilibrat, cu puțin din toate, nu are sens să facem vreo fixație pentru un aliment sau mâncare pe care copilul o refuză. O va primi, mai târziu.

Se vorbește despre faptul că un copil mic simte şi preia starea sufletească a mamei. Iar acest lucru se reflectă şi în reacţia lui faţă de mâncare (supra sau subdimensionată). Este adevărat?

Într-adevăr, copiii, în special la vârstele foarte mici sunt influențați de starea mamei. Este și firesc până la urmă, pentru că mama este prima persoană cu care intră în contact odată cu venirea lor pe lume, precum și persoana cu care își vor petrece cel mai mult timp, cel puțin în primele șase luni de viață. Formarea obiceiurilor alimentare se construiește încă din momentul în care copilul începe diversificarea alimentației. Dacă a primit lapte matern, startul este deja foarte bun, pentru că bebelușul preia mult din gusturile alimentelor consumate de mamă. Cum spuneam, mămicile ar trebui să nu le transmită copiilor preferințele personale față de o mâncare sau alta, ar trebui să le dea lor ocazia de a-și forma propriile gusturi. Copiii sunt i foarte atenți la tot ceea ce facem. De aceea, nu vor ezita să speculeze sau să interpreteze o grimasă – aceasta se poate traduce prin „respingerea” unui aliment care nu este tocmai pe gustul nostru. Un bun exemplu ar fi să mâncăm și noi același fel de mâncare, împreună cu copilul, nu separat.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*