Home / Bebelus / Constipația la bebeluș

Constipația la bebeluș

anemie

Una dintre cele mai frecvente tulburări digestive ale bebelușilor este constipația, care netratată la timp poate cauza numeroasee probleme de sănătate. Iată ce ar trebui să știi despre această tulburare digestivă și cum o tratezi.

Un bebeluș mai mic de un an poate suferi de această afecțiune dacă are mai puțin de un scaun pe zi, daîn cazul celor hrăniți cu lapte formula, și mai puțin de 3 scaune pe săptămână, în cazul celor alăptați la sân. Peste 90 % din substanțele nutritive din laptele matern sunt absorbite în organism, de aceea rămân foarte puține reziduuri ce trebuie eliminate, iar frecvența scaunelor este mai mică. E nevoie de încă o precizare: un bebe care are are un scaun pe zi sau la două zile nu este constipat. Și chiar dacă această tulburare apare, liniștește-te, ea poate fi tratată cu mici măsuri pe care le aplici în regimul lui alimentar și de viață. Să aflăm mai întâi care sunt primele simptome.

Primele simptome

–          Au trecut mai mult de 2 zile de când nu a mai avut un scaun.

–          Scaunele sunt dure, compacte și închise la culoare.

–          Transpiră des.

–          Au burtica balonată și când apeși dau semne de durere.

Cele mai frecvente cauze

–          Sevrajul. Dacă l-ai trecut pe bebe de la laptele matern la cel formulă, această schimbare poate provoca o tulburare digestivă ce duce la constipație.

–          Prepararea greșită a biberonului. Dacă adaugi în biberon o cantitate mai mare de lapte formulă decât este trecută pe cutie, concentrația de zaharuri și conținutul scăzut de apă poate provoca această tulburare.

–          Începerea diversificării. Alimentele sărace în fibre și o cantitate prea mică de apă pot provoca în aceasta etapă de dezvoltare.

Cum o tratezi în funcție de vârstă

Evident că primele măsuri pe care trebuie să le iei sunt cele de corecție a dietei lui zilnice, în funcție de vârsta bebelușului:

Este hrănit la sân: schimbă-ți dieta, mănâncă alimente cât mai bogate în fibre și bea cât mai multe lichide.

Este hrănit cu lapte formulă: Prepară-i corect biberonul cu lapte formulă și oferă-i câte 15 ml de apă caldă între mese.

Are 3 luni sau mai mult: Oferă-i suc proaspăt de prune, pere sau mere diluat cu apă plată: 15 ml suc + 15 ml apă plată. Ai grijă să fie proaspăt preparat în casă. Sucul din comerț, chiar și cel special de bebeluși, este foarte sărac în fibre și vitamina C și foarte bogat în zaharuri.

Are 6 luni sau mai mult: Ai început diversificarea, așa că oferă-i alimente bogate în fibre, recomandate pentru etapa lui de vârstă (fasole verde, dovlecei, broccoli, prune). Fii atentă la cantitatea de fibre din alimente, deoarece sub un an un bebeluș nu poate digera supa de linte sau de fasole verde.

Are 9-12 luni: Oferă-i piure de prune fierte, simplu sau amestecat cu alte fructe, precum și cereale integrale măcinate fin în casă: fulgi de ovăz de grâu cumpărate din magazinele tip Plafar.

4 greșeli de evitat

–          Amidonul din orez, pastele și cartofii fierți încetinesc tranzitul intestinal, deci suprimă-le pentru 1-2 săptămâni din meniul lui bebe.

–          Nu-i pune lui bebe frecvent supozitoare laxative. Folosite foarte des, ele tulbură tranzitul digestiv și împiedică reflexele naturale.

–          Același sfat și în privința laxativelor orale – de evitat sau de luat doar la recomandarea medicului pediatru.

–          Nu-i pune în funduleț  sub nicio formă bucățele de săpun sau altceva doar ca să-i provoci scaunul. Practica aceasta este foarte periculoasă și poate provoca fisuri anale, dureroase și greu de vindecat în cazul bebelușilor.

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*