Totul despre carne în meniul lui bebe - PapTot.ro - Sarcină, naştere, primul an de viaţă, îngrijirea şi educarea copiilor între 0-14 ani, viaţă de familie - Revista PapTot!

Home / Bebelus / Alimentatie / Totul despre carne în meniul lui bebe

Totul despre carne în meniul lui bebe

În supă, amestecată cu legume, fiartă sau pregătită la cuptor, carnea nu trebuie să lipsească din meniul bebelușului tău datorită aportului important de nutrienți.  Iată tot ce tipuri de carne poți să-i dai lui bebe, ce cantitate și cum le prepari.

Iată că au trecut 7 luni de când s-a născut puiul tău și pare mai nerăbdător ca oricând să descopere noi gusturi și arome. Este vremea să-i introduci carnea, la aproximativ patru săptămâni de la debutul diversificării, după ce s-a familiarizat cu legumele și fructele. Şi este momentul să afli câteva reguli pentru ca totul să decurgă bine şi carnea să intre cu dreptul în meniul lui zilnic.

Cantitatea ideală

În această etapă nu este nevoie să schimbi radical meniul copilului pentru a introduce carnea. Pe primul loc rămâne laptele matern sau cel formulă, deoarece îi furnizează majoritatea proteinelor, fier și alți nutrienți de care are nevoie.  Pentru a evita excesele, ține cont de această regulă de aur: bebe trebuie să consume o singură dată pe zi carne, pește sau ouă. Cantitatea recomandată este de 20 g/zi (3 linguriţe) până la vârsta de 12 luni, apoi creşti la 30 g/zi. Ceea ce trebuie să reţii este faptul că acest aliment are un rol esențial în dezvoltarea copilului, deoarece conține aminoacizi esențiali, proteine, lipide, fier și vitamina B12. În această etapă de dezvoltare este foarte important ca tipul de carne pe care-l alegi să aibă o cantitate mai mare de nutrienți și să provină dintr-o sursă sigură

Ce tip de carne alegi

Puiul – este primul tip pe care i-l poți oferi puiului tău de pe la 7 luni. Poate fi combinat fără probleme cu morcovi, mazăre, fasole verde, cartofi precum și alte legume de iarnă.

Beneficii: Puiul reprezintă o sursă excelentă de proteine care contribuie la creșterea și dezvoltarea musculară. Acest tip de carne conține și vitamina B3 (indispensabilă în construcția epidermei și în buna funcționare a aparatului digestiv), precum și vitamina B5, necesară în construcția țesuturilor, a părului și unghiilor.

Curcanul – este unul din cele mai potrivite tipuri de carne pentru bebe, dar din cauza texturii mai ”ațoase” e bine să-l prepari fiert sau în oala cu presiune cu multă zeamă și legume, pentru a putea fi mixat mai ușor și pentru a căpăta o textură mai fină.

Beneficii: Carnea de curcan este o sursă bună de seleniu, o componentă esenţială, necesară metabolismului hormonului tiroidian, un antioxidant excelent pentru sistemul imunitar. Vitamina B6 şi vitamina B3 prezente în acest tip de carne sunt esenţiale pentru producerea de energie în organism. În plus, niacina este importantă şi pentru transformarea proteinelor, grăsimilor şi carbohidraților în energie.

Vita – este o bună sursă de grăsimi și de proteine, dar pentru a fi mai ușor de acceptat de puiul tău, optează pentru carnea slabă tocată acasă. Poți pregăti astfel primele mâncăruri sau primele paste speciale pentru bebe. Ca să fie mai ușor de acceptat, pregătește carnea la oala cu presiune cu un sos de tomate și puțin busuioc.

Beneficii: Cel mai mare plus al cărnii de vită este conținutul ridicat de fier ”heminic”- adică acel tip de fier care se asimilează rapid de organism și care combate anemia feriprivă în rândul copiilor. Proteinele de bună calitate și aminoacizii esențiali, precum și vitamina A și grupul de vitamine B sunt numai câțiva din nutrienții care intră în alimentația copilului și contribuie la o creștere sănătoasă și armonioasă.

Cel mai sănătos mod de preparare

Pentru a evita transmiterea bacteriilor patogene, este bine să alegi întotdeauna carnea dintr-o sursă sigură și să o pregătești foarte bine. Pentru prima încercare, îți recomandăm să alegi o pulpă de pui de țară sau de curcan și să o fierbi în apă sau la abur. Poți, de asemenea, să o fierbi, să o înăbuși  într-o tigaie antiaderentă cu puțină apă sau să o prepari la cuptor. Nu este permis să o prăjești, deoarece își pierde calitățile nutriționale și este greu de digerat. De asemenea, nu adăuga în piure apa în care ai fiert carnea pentru că aceasta conține multe toxine.

 

Tehnici de bază

  • Alege mereu carnea proaspătă și necongelată pentru a pregăti piureurile pentru bebe. Nu recongela niciodată carnea sau piureul pe care l-ai congelat deja odată. Regula este valabilă pentru toate tipurile de carne și de piure.
  • Optează pentru pregătirea umedă, adică fierberea în apă sau pregătirea la cuptor cu capac, cu lichid cât să acopere carnea!
  • Pentru a obține o friptură foarte fragedă și ușor de mestecat, pregătește carnea la oala cu presiune cu puțină ceapă tăiată fin și un morcov mic dat pe răzătoare. Când pregătești piureul, adaugă o parte din sos și vei avea o mâncare foarte gustoasă pentru puiul tău!

 

Trucuri pentru un gust mai bun

Tu ai putea să mănânci o bucățică de carne fiartă, nesărată?! Nici puiul tău! Piureurile de vită, de pui sau de curcan sunt fade și greu de înghițit, mai ales dacă le preparăm dintr-un singur ingredient. Pentru a fi mai gustoase e bine să combini carnea fiartă cu legume moi cum sunt cartoful, dovlecelul sau fasolea verde. Pentru primul an de viață sarea este interzisă pentru că suprasolicită rinichii bebelușului, dar pentru a-i da un gust bun piureului cu carne și legume, poți adăuga ierburi aromatice ca pătrunjelul, mărarul, rozmarinul sau cimbrul. În cantități foarte mici, bineînțeles!

 

Ce tip de carne și la ce vârstă?

  Valori nutriționale (mg/100 g de carne)
Vârstă Cantitate permisă Tip de carne Proteine Lipide Fier Calciu B12 (mcg)
6-7 luni 10 g Pui 18,33 15,97 0,95 12 7,16
Curcan 24,3 6,28 1,2 8 1,5
8-12 luni 20 g Pește slab (păstrăv, șalău) 16,74 3,61 0,27 17 3
Vițel 19,35 6,77 1,49 15 1,34
12 – 18 luni 30 g Vită 20,71 10,43 1,97 8 2,16
Mușhi slab de porc 18,95 14,95 0,86 19 0,32
Ficăței de pui 16,92 4,83 8,99 8 16,58
Miel 18,04 16,15 1,49 10 2,53

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*