Tort cu marțipan

Ingrediente

200 g unt

180 g zahăr brun

4 ouă

270 g făină

1 linguriță praf de copt

1 linguriță ghimbir măcinat

50 g migdale măcinate

200 g afine uscate

100 g stafide

60 ml amaretto

zeama de la 1 lămâie

600 g marțipan

50 g zahăr pudră

80 g gem de caise

ouă decorative

Mod de preparare

Bați untul moale spumă cu zahărul. Adaugi treptat ouăle, mixând bine după fiecare. Într-un alt castron, amesteci făina cu praful de copt, ghimbirul măcinat, migdalele, afinele și stafidele. Adaugi untul bătut, amaretto, zeama de lămâie și omogenizezi.

Torni jumătate din aluat într-o formă de tort de 20 cm unsă, pui deasupra 1/3 din marțipan întins în foaie și acoperi cu aluatul rămas. Netezești și introduci forma în cuptorul încins la 160ºC pentru 50-60 de minute. Faci testul cu scobitoarea și dacă iese curată este gata.

Scoți tortul din formă, îl ungi cu gem și îl lași să se răcească o oră. Întinzi 1/3 din marțipan într-o foaie cu diametrul de 20 cm și tai marginile, decorativ, cu un cuțit special. Pui foaia deasupra tortului. Formezi din marțipanul rămas o bilă mai mare și 10-12 mai mici.

Așezi bila mai mare de marțipan pe centru, iar pe cele mici pe margini. Introduci tortul pe grătarul cuptorului încins pentru puțin timp, până marțipanul începe să devină maro. Puteți folosi ouă de zahăr în locul celui mare de marțipan din centru.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*