Home / Viata de familie / Interviu Vedeta / Silvia Ioniță: “Ascultați-vă copiii și fiți atenți la ceea ce își doresc”

Silvia Ioniță: “Ascultați-vă copiii și fiți atenți la ceea ce își doresc”

Silvia Ioniță, frumoasa prezentatoare a Știrilor de la Kanal D, ne-a povestit cât de minunat este să fii mamă și care este relația cu fiica ei Ana-Sofia.

Au trecut ceva ani de când ai devenit mamă. Îți aduci aminte cum a fost primul an pentru tine?

Mai exact, au trecut cinci ani și cinci luni. Primul an a fost unul în care aveam cam de trei ori mai multe întrebări decât răspunsuri. Soluțiile au venit în următorii ani, dar primul a fost mai agitat. Cu toate știm că orice femeie proaspăt devenită mămică este „puțin” neliniștită în acea perioadă. Nu mi-a lipsit tentația de a mă documenta de pe internet, dar am realizat că mă încarc cu informații care mă panichează, în loc să mă ajute. Am ales „varianta” de a fi foarte atentă la copilul meu, iar acest lucru s-a dovedit că este cea mai eficientă cale.

Care au fost cele mai mari dificultăți cu care te-ai confruntat în acea perioadă?

Sunt o norocoasă, pentru că nu am avut perioade dificile. Desigur, am trecut și noi prin răceli de sezon, dar… cam atât.

Care au fost principiile pe care le-ai adoptat în primele luni de viață ale Anei-Sofia?

Am adoptat principiul pe care merg dintotdeauna, acela de a fi atentă la cel de lângă mine! Cu atât mai mult mi-am respectat și păstrat această convingere atunci când a venit pe lume fetița mea. În funcție de necesitățile copilului, încerc să-i ofer tot ceea ce are nevoie, indiferent că este vorba de nevoi afective, emoționale și/sau psihologice.

După nașterea fetiței tale, ai schimbat ceva în alimentația și viața familiei tale?

Înainte de nașterea fetiței mele, în familie s-a renunțat la fumat. Atât eu, cât și soțul am renunțat la acest viciu de dragul copilului  nostru, care urma să se nască. În rest, ne-am păstrat regimul de viață, mai ales că nu duceam unul „dăunător”.

Îți place să-i gătești? Ce mâncăruri preferate are Ana-Sofia?

Mâncărurile preferate ale fetiței noastre sunt fructele de mare. Este o mare fană a creveților și scoicilor. Am noroc, pentru că soțului meu îi place să gătească și o face foarte bine. În plus, soțul meu a „nimerit” gusturile copilului astfel încât felurile preferate ale Anei Sofia, fructele de mare, le prepară tati. În rest, Ana mănâncă tot felul de supe, ciorbe, mâncăruri gătite de mine, acasă.

Cum arată astăzi agenda ta de mamă și om de televiziune?

Plină de evenimente care țin doar de aceste două „posturi”: de mamă și om de televiziune. Cum postura de mamă ocupă tot timpul, fiind un „job” full-time, împletesc în el și activitățile pe care le presupune meseria mea. În afara acestui program îmi este imposibil să adaug alte „evenimente”.

Care sunt activitățile voastre de familie preferate?

Transformăm în ceva frumos toate activitățile pe care le facem împreună. Toți trei, eu, soțul și Ana-Sofia, facem o super trupă.  Spre exemplu, de la un simplu joc de a face rime și până la a ieși în parc și a ne juca/distra sau a merge la cinema, toate devin activitățile noastre preferate pe care le transformăm în amintiri foarte plăcute. Ne place să petrecem timpul împreună.

Poți să ne-o descrii pe fetița ta în câteva cuvinte?

Ana-Sofia este exact așa cum mi-am dorit: isteață, veselă, lipicioasă, comunicativă, sufletistă, cu simțul umorului și încăpățânată, inclusiv asta îmi place la ea.

Ce tip de relație ai cu ea? Ești prietena ei sau părintele cu reguli și principii?

Suntem prietene pe vecie, așa cum ne promitem o dată pe zi, una alteia. Suntem prietene, dar îmi place să știu că în spatele acestei prietenii rămân părintele acela cu principii, pe care i le dozez de așa manieră încât ea să nu simtă că o „agresează” ceva din lumea noastră, a adulților.

Dacă ar fi să te uiți în urmă, care au fost cele mai dificile momente de când s-a născut Ana Sofia?

Ana m-a făcut să mă confrunt cu imprevizibilul din prima clipă. Cred că cel mai dificil moment a fost exact nașterea, pentru că a venit mai devreme, și nu așa cum plănuisem eu. Eu optasem pentru a naște prin cezariană, dar am avut parte de naștere naturală, pentru că Ana s-a „grăbit” și a venit cu vreo două săptămâni mai devreme. Când mi-am dat seama că „nu știu” cum să nasc natural, acela a fost cel mai dificil moment cu care m-am confruntat. În rest, o plăcere!

Pe final, ce sfaturi ai pentru tinerele mămici?

Sfatul meu pentru mămici este unul pe care mă „chinui” să-l pun în practică și eu, ca părinte, tot timpul: „ascultați-vă copiii, fiți atenți la ceea ce își doresc, faceți de cele mai multe ori așa cum își doresc ei, și spuneți-le foarte des că îi iubiți”.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*