Home / Bebelus / Alimentatie / Secretele primei etape de diversificare: 6 luni!

Secretele primei etape de diversificare: 6 luni!

shutterstock_177222584

 

După primele luni de viață, bebelușul tău intră într-o nouă etapă de viață, în care are alte nevoi nutriționale. Așa începem introducerea progresivă a mâncărurilor semisolide și solide în meniul lui și o data cu ele, a unor noi arome și texture. Cum să facem ca această să fie o reușită?

În primul an de viață, un copil își triplează greutatea, iar înălțimea lui crește cu 40%. Laptele nu mai este suficient pentru a-i acoperi  necesitățile nutriționale, de aceea meniul bebelușilor trece de la o alimentație exclusive lactate la una variată. Dacă vârsta de începere a acestei etapă a fost modificată de-a lungul timpului, ultimele recomandări ale medicilor pediatri sunt foarte clare!. Momentul oportun se situează între 4 luni – în cazul copiilor hrăniți cu lapte formulă – și 6 luni – în cazul copiilor alăptați la sân, dar este foarte important ca începerea diversificării să se facă doar cu acordul și sub îndrumarea unui medic pediatru. Regula de aur este introducerea noilor alimente în cantități mici, progresiv și respectând ritmul de creștere al sugarului, începând cu alimente semisolide (supe-creme) și continuând cu alimente solide (piureuri)! Obiectivul principal este de a-l obișnui pe cel mic cu noi arome, noi texturi, fără să neglijăm aportul de lapte.

În pași mici, dar siguri

 530-640 kcal/zi- necesar zilnic

La această vârstă sistemul digestive al sugarului este suficient de matur pentru a digera alimente solide și se poate obișnui ușor cu lingurița. Însă acum apare și prima mare dilemă: legume sau fructe? Medicii pediatri au recomandări personalizate, în fucnție de greutatea și istoricul familial al fiecărui copil. Un copil hrănit cu lapte formulă, cu un tranzit dificil, e bine să înceapă cu fructele! Cei care au o greutate un pic peste medie și sunt pofticioși e bine să înceapă cu legumele, iar pentru cei care sunt subponderali și suferă de o formă incipientă de fobie alimentară, sunt recomandate cerealele infantile.

Fructele fierte sau coapte se numără printre primele alimente adaptate sistemului digestiv al unui sugar, dar este bine să fie foarte bine preparate termic și să-i oferi un singur fruct timp de mai multe zile, fără să i-l amesteci cu alte ingrediente.

Cantitatea recomandată: 20 g / zi. Tipuri: măr, păr, gutuie

Legumele sunt ușor de digerat, conțin vitamine, minerale și fibre alimentare ideale pentru bebe.  E bine să le prepari pe aburi, apoi să le mixezi foarte bine pentru a obține un piure foarte fin.

Cantitatea recomandată: 20 g / zi. Tipuri: morcov, dovlecel, dovleac, spanac, fasole verde

Cereale infantile fără gluten pot aduce un plus de energie, importantă pentru un copil aflat în plină creștere. Alege cerealele fără zahăr adăugat, pe care i le dizolvi în biberonul cu lapte, la masa de seară.

Cantitatea recomandată: 20 g / zi. Tipuri: orez, porumb, quinoa, amaranth.

Lipidele sunt indispensabile pentru un bebeluș în creștere deoarece conțin  acizi grași esențiali și o mulțime de substanțe nutritive. De aceea poți adăuga începând cu 6 luni, o linguriță de ulei vegetal  în piureurile de legume  sau o linguriță de unt.

Cantitatea recomandată: 10 g / zi. Tipuri: unt, ulei de măsline, de rapiță, de floarea-soarelui,  de nuci.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

6 comments

  1. ioana alina jeciu

    Am abonament achitat in luna martie.Mi s a comunicat telefonic faptul ca voi primi revista incepand cu luna mai si nu am primit niciun numar pana in prezent.as vrea sa stiu ce se intampla!!!in aceasta situatie, as dori reziliera abonamentului si restituirea sumei de bani achitata in avans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*