Şalău cu piure de dovleac

Ingrediente
150 g file de şalău proaspăt

150 g dovleac
1 cartof mic

2 lingurițe smântână

1 linguriță ulei de măsline
Mod de preparare
Cureţii dovleacul şi cartoful de coajă, le tai cuburi mici, le pui într-o sită de inox, pe care o pui deasupra unui vas cu apă clocotită. Acoperi sita cu un capac şi laşi 30 de minute. Poţi pregăti legumele şi la aparatul de fiert la aburi.

Între timp, speli fileul de peşte, îl usuci cu prosoape absorbante, îl rulezi şi îl prinzi cu o scobitoare. Îl fierbi 3 minute în apă clocotită sau îl prepari pe aburi 10 minute.
Pui legumele fierte într-un castron şi le pasezi cu o furculiţă. Adaugi uleiul de măsline, smântâna şi omogenizezi. Dacă vrei ca piureul să iasă mai fin, pasezi legumele direct prin sită într-un castron.

Aşezi pe o farfurie piureul de dovleac, pui ruloul de peşte şi serveşti. Atenţie! Peştele se mărunţeşte când îl dai micuţului tău.

Sfaturi pentru mami

Peştele alb (şalău, păstrăv) îl poţi introduce în alimentaţia bebeluşului după 10 luni. Este indicat să te asiguri că acesta este destul de bine gătit. La început, poti opta pentru varianta cu aburi, pentru ca mai târziu să îl prepari la cuptor, fiert sau chiar la grătar. De asemenea, trebuie să eviţi consumul de peşte congelat, iar cel proaspăt să-l găteşti imediat după cumpărare şi să alegi varianta file.

Sfatul medicului:

Peștele conține toţi aminoacizii esenţiali, o cantitate redusă de colesterol, dar crescută de acizi graşi polinesaturaţi – de ex. cei omega 3, vitaminele D şi cele din grupul B şi unele minerale – fosfor şi seleniu. Aceste vitamine, alături de vitamina A din dovleac şi de grăsimile nesaturate ale uleiului de măsline, asigură o bună parte a cantităţii de vitamine liposolubile şi de grăsimi benefice necesare zilnic.

Dr. Ana Ștefănescu, medic pediatru, Clinica Regina Maria Cluj

Foto: Photoland/Photocuisine 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*