Home / Copil / Să-i dau sau nu bani de buzunar?

Să-i dau sau nu bani de buzunar?

Pentru copil e simplu: cere când are nevoie. Pentru părinţi însă, e mai complicat: îi dau, dacă-i musai, și dacă au! Dar oare cum ar trebui pregătiţi copiii pentru a înţelege corect valoarea banilor?

Un venit săptămânal simbolic

De la 3 ani, copiii pot avea micile lor economii şi chiar micile lor “investiţii”. Problemele intervin mai târziu, când, odată cu vârsta, cresc şi tentaţiile. Iar dacă familia nu i-a pregătit atent, apar tot felul de surprize neplăcute. Dar cum să-i pregăteşti într-o problemă atât de serioasă? Poate că n-ar strica să urmăm exemplul occidentalilor, adică a plăţii unor mici lucruri pe care copiii sunt doritori să le facă, Un „salariu“ săptămânal care îi va permite să afle valoarea banilor. Copilul va învăţa să-şi planifice cheltuielile, să compare preţurile, să nu irosească mica lui avere pe lucruri neesenţiale.

Bani meritaţi

Vrea în excursie? Fă-i o listă cu câteva sarcini de care depinde plecarea şi, mai ales, finanţarea. La vârsta adolescenţei, când banii sunt o temă la ordinea zilei, nimic nu poate suplini câştigul prin muncă. La români, din păcate, acest lucru rămâne un deziderat: copiii primesc uşor “finanţe”, chiar dacă, de cele mai multe ori, n-au făcut nimic pentru ele.

Primind o sumă săptămânală,  va învăţa valoarea lor şi, mai ales, va înţelege că aceştia se termină la un moment dat. Se va gândi dacă este mai bine să-i cheltuiască pe toţi în acelaşi timp sau să-i strângă şi să-şi cumpere mai târziu ceva scump. Orice ar face cu ei, nu trebuie să-l critici când nu ia decizii înţelepte, ci să-i arăţi unde a greşit.

Puşculiţa îl învaţă la economii

Pentru copiii de vârste mici, puşculiţa este echivalentul băncii din lumea adulţilor. Cumpără-i şi tu una cu o formă adaptată vârstei lui şi spune-i că în ea poate să-şi strângă bănuţii pe care îi primeşte de la tine. Ajută-l să-şi numere banii din puşculiţă şi spune-i ce ar putea să-şi cumpere cu ei. I se va părea interesant să economisească.

„Mofturile“, plătite şi din banii lui

Dacă ai un copil mai mare, care primeşte o alocaţie pe baza carnetului de elev, poţi face cu el diferite înţelegeri. În loc să-i cumperi tu obiecte care nu-i sunt neapărat necesare, cum ar fi un iPod mai performant, cere-i să strângă el banii pentru ele, din alocaţia lui. Sau să contribuie măcar cu câteva cecuri şi tu vei pune diferenţa.

Ce sumă îi dai dacă are…

4-5 ani

La aceste vârste, îi poţi da ocazional bani pentru a-şi cumpăra dulciuri şi îl poţi lăsa chiar pe el să meargă la magazin. Ai grijă să-i dai bani ficşi sau bancnote cu valori mici.

7-8 ani

Un copil care merge la şcoală are nevoie şi de bani de buzunar, chiar dacă îl trimiţi cu pachet făcut de acasă. Îi poţi da 5 sau 10 lei pe zi, dar trebuie să verifici ce-şi cumpără de ei. Interzice-i să cumpere mâncare de tip fast-food sau sucuri acidulate.

10-12 ani

La această vârstă, un copil îşi poate ridica singur alocaţia şcolară. Lasă-l să cheltuiască aceşti bani după cum crede. Va simţi că are un anumit grad de independenţă. Dar ai grijă pe ce îi cheltuiește!

14-18 ani

Adolescenţa este perioada în care pretenţiile cresc. Copiii încep să iasă în oraş şi la film şi au nevoie de mai mulţi bani. Aici este o problemă. Nu trebuie să exagerezi cu prea mulți bani. Cu cât îi dai mai mulți, cu atât o să ceară mai mulți.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*