Home / Copil / Beneficiile magice ale semințelor

Beneficiile magice ale semințelor

Seminţele legumelor şi fructelor şi-au găsit la români o mulțime de întrebuințări folositoare, printre care și una medicinală: ele pot fi leac pentru diferite afecţiuni. Seminţele făceau parte din reţetele magice ale vindecătorilor de odinioară, iar azi sunt ingrediente pentru cele mai eficiente preparate naturiste. Consumate crude, au efectul cel mai puternic.
Tezaur de vitamine și minerale
Din cele mai vechi timpuri, semințele erau considerate păstrătoarele vieţii, adevăr demonstrat şi de medicina modernă care a descoperit că, înainte să se transforme în plante verzi, ele conţin energii uriaşe şi substanţe benefice pentru organism. Terapia cu seminţe nu presupune consumul exclusiv al lor, ci în combinaţie cu un regim alimentar sănătos, bazat pe legume şi fructe. Pentru a fi eficiente terapeutic, seminţele se mănâncă neprăjite, deoarece prin preparare termică, cea mai mare parte a proprietăţilor lor vindecătoare este distrusă. Din seminţe se pot prepara şi remedii sub formă de pulberi, tincturi, uleiuri, decocturi, cataplasme sau infuzii. Mai trebuie ştiut că seminţele, deşi par uscate şi moarte, sunt vii, bogate în nutrienţi. De aceea, consumul lor între mese, în locul gustărilor, pe lângă rolul extrem de benefic, dau o stare de sațietate care ne ajută să ne păstrăm controlul greutății. Nu întâmplător terapia cu seminţe este inclusă în regimurile dietetice.


Doctor pentru inimă
Seminţele de dovleac (bostan) se află în topul produselor alimentare sănătoase, deoarece ele conţin 36-52% grăsimi, vitamine, microelemente şi, mai ales, zinc. Sunt recomandate în lupta cu constipaţia şi balonarea, au efect  diuretic, întăresc muşchiul cardiac şi rinichii, ajută la creşterea părului, elimină metalele grele din organism.

Specialiştii în medicină naturistă încurajează consumul seminţelor de dovleac, care desfundă vasele de sânge, reglează colesterolul şi stimulează activitatea rinichilor, dar au şi rol adjuvant în prevenirea multor boli grave.

Susanul, în locul pastilelor

Se știe de mult timp că seminţele de susan conţin vitaminele A, B, C și E. Pentru întărirea şi curăţirea organismului, se consumă câte 15-20 g de pulbere preparată din seminţe, cu puţină apă, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de masă. Iar arsurile se tratează cu un terci din seminţe de susan râşnite şi apă, schimbându-se  pansamentele de 2-3 ori pe zi, până la vindecare. Poate nu știai că susanul poate înlocui sarea. Se amestecă 5 linguri de seminţe de susan cu 3 linguri seminţe de in şi o lingură de sare de mare prăjită în prealabil, într-o tigaie uscată. Amestecul se păstrează într-un borcan închis bine. Și încă un lucru uimitor, seminţele de susan conţin şi proteine, cu 50% mai mult decât se află în carne.

În plus, seminţele au o mare valoare energetică, sunt laxative, emoliente, antitumorale şi ajută la detoxifierea ficatului şi a rinichilor, întăresc sistemul imunitar. De ce? Ele conțin seleniu, magneziu şi fosfor, având un conţinut scăzut de colesterol şi sodiu.
Expectorant din seminţe de in
Seminţele de in ajută la combaterea constipaţiei,  a inflamaţiilor tubului digestiv şi căilor urinare. Extern, făina din seminţe de in are proprietăţi antiseptice şi calmante. Cataplasma din făină de in şi muşeţel (părţi egale) ajută la maturarea abceselor şi furunculelor, iar în amestec cu mierea ajută la vindecarea rănilor. Iată și un leac vechi împotriva conjunctivitei: o linguriţă de seminţe de in se infuzează 15 minute în 50 ml apă clocotită. Apoi se pisează pînă ce apare un mucilagiu. Se strecoară şi se foloseşte pentru spălarea ochilor, de 2-3 ori pe zi. Urciorul trece dacă se încălzesc pe o tigaie uscată seminţe de in, se leagă într-o batistă şi se aplică pe locul bolnav pentru 5-7 minute.

Și nu în ultimul rând, un expectorant bun se obţine din 1/2 linguriţă de seminţe de in râșnite, care se agită 15 minute, în 150 ml apă. Se strecoară şi se beau 2 linguri de 3-4 ori pe zi, pentru tratarea bronşitei.

Alte semințe folositoare

Chimenul

Celebru pentru combaterea gazelor şi a aerofagiei, chimenul se prepară în felul următor: se opăreşte o linguriţă de seminţe cu o cană de apă, se lasă să se infuzeze 10 minute, apoi se bea câte o ceaşcă după fiecare masă. Datorită principiilor sale active, chimenul ajută în tratarea enterocolitelor, măreşte diureza şi lactaţia mamelor care alaptează, stimulează pofta de mâncare şi este vermifug.

Seminţele de coriandru

Preparate sub formă de decoct, reduc colesterolul rău și sunt un bun diuretic, stimulând funcțiile rinichilor.

Macul

Siropul din seminţe de mac tratează răceala, iar infuzia calmează durerile de dinţi şi urechi. Seminţele de mac mai au şi efect sedativ.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*