Home / Copil / Restricţii în folosirea tratamentelor cu codeină la copii

Restricţii în folosirea tratamentelor cu codeină la copii

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă evitarea tratamentelor cu codeină la copiii sub 12 ani, precum şi pentru copiii şi adolescenţii cu vârsta între 12 şi 18 ani care prezintă tulburări respiratorii, se arată în comunicatul agentiei şi pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Efectele codeinei apar ca urmare a metabolizării acesteia în morfină. La unii dintre pacienţi codeina este transformată în morfină mai repede decât în mod normal, ceea ce determină apariţia unor concentraţii sanguine mai mari de morfină, care pot determina apariţia de reacţii adverse grave, printre care tulburări respiratorii. În acelaşi comunicat se arată că pentru toate formele farmaceutice lichide care conţin codeină ar trebui utilizate recipiente prevăzute cu sisteme de închidere securizate pentru copii, evitând astfel ingerarea accidentală.

În ciuda faptului că reacţiile adverse induse de morfină pot apărea la pacienţi de toate vârstele, modul de biotransformare a codeinei la copiii sub 12 ani este variabil şi imprevizibil, ceea ce constituie un risc special de apariţie a reacţiilor adverse pentru această categorie de pacienţi. În plus, la copiii cu probleme respiratorii deja existente, utilizarea codeinei produce o susceptibilitate şi mai mare de apariţie a tulburărilor respiratorii.
Mai mult decât atât, Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă evitarea codeinei la pacienţii de orice vârstă la care se cunoaşte faptul că metabolizarea codeinei în morfină se produce mai repede decât în mod normal (metabolizatori ultra-rapizi) sau la femeile care alăptează, întrucât codeina se excretă în laptele matern, ajungând şi la copil.
Codeina, un opioid care este metabolizat în organism la morfină, este utilizată pe scară largă pentru ameliorarea durerii, fiind utilizat şi în tratamentul tusei şi al răcelii. În statele membre ale Uniunii Europene, medicamentele care conţin codeină sunt autorizate prin procedură naţională, şi în funcţie de stat, se eliberează fie pe bază de prescripţie medicală, fie fără prescripţie medicală. Codeina se găseşte pe piaţă ca atare sau în combinaţie cu alte substanţe active.

Reevaluarea medicamentelor care conţin codeină utilizate în tratamentul tusei şi al răcelii la copii a fost declanşată în aprilie 2014.

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*