Home / Bebelus / Prima lună- bebe descoperă lumea

Prima lună- bebe descoperă lumea

shutterstock_57400801

 

Bebelușul tău are câteva zile și chiar dacă pare foarte mic și fragil, el crește în fiecare zi și trece prin schimbări uimitoare. Află acum cum se dezvoltă bebelușul tău în primele 4 săptămâni de viață:

Dezvoltarea afectivă

În primele zile, bebe își manifestă emoțiile – de la bucurie  la tristețe – și învață să și le stăpânească și să și le exprime în funcție de nevoile pe care le are. Când va avea un disconfort – îi va fi foame sau somn – va plânge, iar când se va simți bine – va zâmbi și va fi calm. La această vârstă îi place să fie ținut în brațe pentru a se simți în siguranță și recunoaște vocea familiară a mamei și a tatălui.

Cum îl ajuți:

–          Dacă plânge ia-l în brațe și vorbește-i cu blândețe – așa simte că ești lângă el și se liniștește.

–          Pune-i mereu aceeași melodie dulce, pentru a-l ajuta să-și dezvolte auzul și să distingă noi sunete.

–          Ori de câte ori îl hrănești, zâmbește-i. Zâmbetul tău îl va asigura că vei răspunde mereu nevoilor lui.

Motricitatea fină

În această primă lună bebe stă încă în poziție fetală și se acomodează cu imensul spațiu care-l înconjoară. Acum învață să-și utilizeze micii mușchi ai degetelor și ai mâinii pentru a face mișcări precise și a-și atinge părinții sau a prinde mici obiecte. Acum poate distinge obiecte colorate situate la o distanță de 20-35 cm de fața lui, poate urmări cu privirea o persoană aflată lângă pătuțul lui și își descoperă mâinile.

Cum îl ajuți:

–          Ia-i mânuțele și pune-i-le pe fața ta. Așa va învăța să-ți observe trăsăturile și să se familiarizeze cu ele.

–          Apropie-ți fața de a lui și fă mișcări lente de la stânga la dreapta. Va învăța astfel să urmărească cu privirea un obiect.

–          Așază-l pe spate în pătuț și schimbă-i poziția. Așa va putea observa obiectele din unghiuri diferite.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*