Plăcintă cu dovleac

placinta buna

Ingrediente

PENTRU ALUAT

10 linguri lapte

10 linguri ulei

10 linguri zahăr

1 linguriță esență de vanilie

2 lingurițe bicarbonat stins în puțină zeamă de lămâie

făină cât cuprinde (circa 500-600 g)

PENTRU UMPLUTURĂ

1 kg dovleac ras

2 lingurițe esență de vanilie

8 linguri zahăr

2 linguri pesmet

zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

Cerni făina într-un vas, adaugi laptele, uleiul, zahărul, bicarbonatul stins cu puțină zeamă de lămâie, esența și frămânți un aluat potrivit de tare. Dovleacul dat pe răzătoarea mare îl amesteci cu zahărul și esența de vanilie.
Împarți aluatul în două. Întinzi o foaie și o așezi într-o tavă de 30×35 cm cu hârtie de copt. Presari pesmetul, întinzi dovleacul și acoperi cu a doua foaie. O înțepi din loc în loc cu furculița.

Introduci tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru circa o oră. Trebuie să se rumenească deasupra. Lași plăcinta să se răcească bine, o presari cu zahăr pudră, o tai bucăți și o servești.

Sfaturile Marianei

Dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție, poți folosi foi de plăcintă din comerț, doar că pui câte 4-5 foi si unse cu ulei. De asemenea, poți adăuga în dovleac și 100 g miez de nucă zdrobit și puțină scorțișoară.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

14 comments

  1. noua na place cu scortisoara

  2. Gheorghe Stefania

    Dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție, poți folosi foi de plăcintă din comerț, doar că pui câte 4-5 foi si unse cu ulei. De asemenea, poți adăuga în dovleac și 100 g miez de nucă zdrobit și puțină scorțișoară.

  3. Foarte buna!

  4. Aghinitei Maria

    Cea mai savuroasa aroma : placinta de dovleac cu scortisoara! 🙂

  5. FETITELOR MELE NU LE PLACE DOVLECUL DAR IL AMESTEC CU MAR 250 g piure dovleac copt , Faina 240 g, 150 g Zahar, 1 sau 65 g unt topit 100 ml lapte, 1 plic vanilat Zahar, 1 Praf două Copt, 1 varf SARE Taiem dovleacul in felii si il punem in tava de cuptor tapetata cu hartie pentru copt . Il coacem in cuptorul preincalzit la 200°C si il lasam aproximativ o ora pana se inmoaie bine de tot (faceti proba cu o furculita, daca intra usor atunci este copt). Il scoatem din cuptor si dupa ce se raceste putin, extragem pulpa si o pasam pana cand obtinem un piure fin. Amestecam oul cu zaharul pana cand zaharul este perfect inglobat. Adaugam untul topit si racit, piureul de dovleac rece, un varf de sare si vanilia. Cernem faina amestecata cu praful de copt si o adaugam aluatului in 3 transe. Adaugam si laptele si amestecam foarte bine. Punem aluatul in forma tapetata cu unt si faina, ii nivelam cu grija suprafata si il coacem in cuptorul preincalzit la 170°C pentru 45-50 minute. Inainte de a-l scoate din cuptor, il intepam cu o scobitoare. Daca iese curata, checul este gata, daca iese un pic umeda, il mai coacem pt cca 5 minute

  6. Ancuta Iordanescu

    Rulada de mere cu dovleac si nuci
    Ingrediente:
    – 2 mere mari;
    – 300 gr dovleac;
    – 100 gr nuci;
    – mix de condimente – scortisoara, cardamon, ghimbir, nucsoara
    – 2 oua;
    – 1 iaurt gras, mic;
    – 150 gr zahar;
    – 50 ml ulei;
    – praf de copt, jumatate de pliculet;
    – faina cat cuprinde

    Pregatim mai intai umplutura pentru rulada – dam merele si dovleacul pe razatoare, apoi le calim cu putin zahar si putin din mixul de condimente. Intr-un bol amestecam iaurtul cu 1ou, zaharul, uleiul peste care adaugam faina in care am pus in prealabil putina sare si praful de copt. Amestecam totul pana rezulta un aluat numai bun de intins. Impartim aluatul in doua. Intindem aluatul in 2 foi subtiri, fiecare foaie o umplem cu umplutura de mere si dovleac iar mai apoi rulam. Ungem ruladele obtinute cu celalalt ou pe care l-am batut bine, bine, presaram cu putin din mixul de condimente si punem nuca macinata din belsug. Dam la cuptor pentru 35- 40 de minute, pana se rumeneste deasupra si devine aurie.

    • Placinta cu bostan si scortisoara
      Aluat:faina, 2oua ,sare ,drojdie ,o lingura de zahar ,ulei 50 ml, praf de copt Compozitie:bostan ras ,esenta rom ,scortisoara si zahar Aluatu se framanta cu drojdie amestecata cu zahar se adauga o lingurita de praf de copt si 2 oua si se mai pune si 50 ml ului la framantat si sare. Se lasa la dospit pana creste
      compozitia se amesteca cu bostan ras cu zahar scortisoara si esenta
      Apoi cand este totu gata se ruleaza se pune in coptor si cand se rumeneste e gata .

  7. COROAMA ELENA MIHAELA

    Supa-crema de dovleac

    Ingrediente:
    1 kg dovleac
    1 ceapa mare
    1 felie radacina de telina
    4 catei de usturoi
    2 cartofi
    300 ml supa de pui/ legume
    2 linguri smantana
    2 linguri ulei
    sare, piper dupa gust
    Preparare:
    1. Se incinge uleiul si se calesc ceapa si telina tocate marunt, pana ceapa e moale. Se adauga usturoiul strivit si se mai calesc 1 minut.
    2. Se adauga dovleacul si cartofii taiati cubulete. Se adauga supa de pui si apa cat sa cuprinda perfect continutul oalei (aprox. 700 ml apa). Se condimenteaza cu sare si piper.
    3. Se aduce la fierbere. Se fierbe cu capac timp de 15 minute, pana cartofii sunt facuti.
    4. Se mixeaza continutul oalei in blender sau cu blenderul vertical, pana supa e cremoasa. Se drege de sare.
    5. Se adauga smantana si se amesteca bine. Se pune oala pe foc mic si se mai lasa 5 minute.
    6. Se serveste supa crema cu felii de bacon prajite crocante si crutoane de paine.

    Pofta buna!

    Am si poza, dar nu stiu cum sa o atasez!

  8. Ingrediente
    – Oua- 4 buc
    – Zahar – 14 linguri ( 8 ptr. blat, 6 ptr. glazura)
    – Lapte – 100 ml
    – 8 linguri cu faina
    – 1 pachetel praf de copt
    – 1 pachetel zahar vanilat
    – 3 cani cu dovleac razuit
    – caise confiate maruntite
    – jumatate pachet de unt/margarina
    – 3 linguri cu cacao
    Mod de preparare
    1. Cele 4 oua se separa: albusurile se bat spuma tare cu putina sare, 4 linguri de zahar, pliculetul de zahar vanilat cu ajutorul mixerului.
    2. Se adauga cele 4 galbenusuri, pe rand, apoi laptele si faina amestecata cu praful de copt amestecand cu o spatula.
    3. Se adauga cele 3 cani cu dovleac razuit (care au stat jumatate de ora cu 4 linguri cu zahar) si fructele confiate. Se aseaza compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Se lasa la cuptor aproximativ 30-40 minute.
    4. Dupa ce s-a racit se adauga glazura ( se amesteca totul si se fierbe in 2-3 clocote, se lasa 5 minute la racit). Optional se poate orna si cu frisca. Dovleacul se poate inlocui si cu mere razuite. Este o prajitura usoara si delicioasa!

  9. Ingrediente
    -1.2 kg.coaste de porc
    -1 ceapa
    -1 ardei
    -100 gr.pasta de rosii
    -2 linguri de otet
    -2 linguri de bere
    -1/2 lingurita de mustar
    -1 catel de usturoi
    -1 ardei rosu mic
    -1 lingurita de miere
    -putin piper boabe
    -unt sau ulei
    -sare

    Garnitura:
    -250 gr.orez
    -1 ceapa potrivita
    -250 gr.dovleac
    -supa de legume,cam 1 litru
    -1/2 pahar de vin alb
    -ulei
    -sare si piper(alb)
    Mod de preparare
    1. Curatam ceapa ,o taiem marunt.La fel si ardeii.Le punem la rumenit in putin ulei sau unt si apoi adaugam pasta de tomate,dupa care diluam cu otetul si cu berea.Adaugam si usturoiul ,mierea, mustarul,piperul boabe si lasam pe foc fara sa acoperim cam 10- 15 minute.Dupa acest timp, potrivim gustul cu sare.
    2. Cu o pensula acoperim coastele de porc cu sosul pregatit si punem la rece pt.o jumatate de ora.
    3. Asezam apoi coastele pe gratar si le lasam sa se patrunda sau pana carnea se desprinde de pe os (cam 30-40 de minute a durat a mine ).Saram si piperam .
    4. Pt .orez calim ceapa taiata marunt si apoi adaugam orezul Amestecam cateva minute la foc iute ,dupa care stingem totul cu vin.Lasam 5 minute sa dea cateva clocote apoi adaugam dovleacul taiat cubulete potrivit de mari, supa de legume ,sare si lasam sa fiarba la foc mediu pana orezul si dovleacul sunt patrunse.Intre timp mai amestecam ,dar cu grija sa nu sfaramam cubuletele de dovleac

  10. vartosu toma florentina

    mancare de dovleac+rosii la cuptor

    cuburile de dovleac se calesc 2 min intr-oceasca de ulei.Rosiile se oparesc separat si apoi se decojesc de pielita.Decojite se aseaza in tava cuptorului,se adauga cuburile de dovleac,calite anterior,se presara piper, sare si usturoi presat in presa si o lingurita de zahar. Se mai adauga o ceasca de apa in tava inainte de introducerea in cuptor, incins in prealabil.Si ,maxim o ora la cuptor!Se poate decora cu frunze verzi de busuioc!

  11. http://lianasoimablog.wordpress.com/papa-bun-2/dulciuri/dovleac-la-cuptor/
    Dovleac la cuptor
    …imi aminteste de zilele si serile de toamna reci si mohorate, cand ploua, bate vantul, afara e umed, frunzele parasesc intr-un dans haotic copacii, dar in casa e un miros atat de imbietor de dovleac la cuptor….

    Mi-au adus parintii in ultima lor vizita niste dovleac si l-am pregatit in 5 minute. Mai mult a durat sa astept sa fie gata.

    In zona de unde provin se obisnuieste sa se presare zahar peste dovleac, mai ales daca el nu este foarte dulce. Se poate presara si scortisoara sau bucati mici de nuca.
    1. Se spala dovleacul si se portioneaza in felii

    2. Se pun bucatile intr-o tava pe care am asezat hartie de copt. Eu am incins cuptorul la 200 grade si timpul de preparare depinde de la cuptor la cuptor. Se incearca cu furculita, cand aceasta se patrunde bine este gata.

  12. eu am facut pentru bebelina mea de 10 luni, autodiversificata, dovleac la cuptor cu scortisoara. se taie un dovleac placintar in felii de 1 cm grosime, se aseaza in tava pe hartie de copt, se presara scortisoara si se da la cuptor 15-20 min. se serveste ca atare sau stropita cu miere (de rapita am ales noi). 🙂

  13. Rulada

    Ingrediente
    4 oua
    150 gr zahar pudra
    200 gr piure de dovleac
    150 gr faina
    scortisoara
    o lingurita rasa praf de copt cu sofran
    Crema
    2 tablete ciocolata
    150 gr frisca
    1 lingurita de ulei
    2 linguri de lapte
    1 lingura zahar pudra
    Glazura
    1 tableta ciocolata
    bombonele pentru decor
    Dovleacul a fosc copt la cuptor si lasat sa se raceasca.
    Vom bate ouale cu un praf de sare si treptat adaugam zaharul pudra mixam pana capata volum si o culoare mai deschisa,dovleacul a fost blendat si adaugat peste ouale batute cu zahar mixam usor dupa care adaugam faina amestecata cu praful de scortisoara si praful de copt ,incorporam ingredientele bine dupa care in tava de aragaz vom pune hartie de copt si turnam compozitia uniform.
    Dam la cuptor pret de 10 -12 minute .Pe masa asezam inca o bucata de hartie de copt peste care presaram putin zahar pudra cand rulada e gata o scoatem si o vom aseza peste hartia de copt ,deasupra asezam un prosop sa fie curat il umezim si lasam putin peste rulada cat sa se inmoaie.
    Crema o facem pe baie de abur rupem ciocolata bucatele ,punem un vas pe foc cu putina apa deasupra asezam vasul cu ciocolata avem grija sa nu intre apa in vasul nostru amestecam continu cu o spatula adaugam laptele si uleiul si amestecam pana se topeste ciocolata ,cand e gata luam de pe foc lasam putin sa se raceasca si vom adauga frisca batuta mixam pana se ingroasa.Cu o spatula intindem crema peste foaia noastra ,rulam usor avem grija sa nu se rupa si dam la rece pentru cateva ore.
    Ciocolata pentru decor o topim la microunde cu un pic de lapte ,o intindem frumos peste rulada si ornam cu bombonele.
    Delicioasa o recomand cu drag.
    Pofta mare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*