Home / Bebelus / Alimentatie / Mit și adevăr despre cerealele bebelușilor

Mit și adevăr despre cerealele bebelușilor

Se numără printre primele alimente pe care le introduci în alimentația bebelușului tău.  Da, este vorba de cereale, dar pe care să le alegi? Unii medici le recomandă pe cele complete, iar alții îți recomandă să i le dai numai pe cele fără gluten sau pe cele hipoalergenice. Află acum ce este adevărat și ce este fals despre cerealele destinate puiului tău.

Nu trebuie să-i dai cereale înainte de 4 luni

ADEVĂRAT. La această vârstă laptele infantil acoperă toate nevoile nutriționale ale bebelușului tău, iar în primele luni cel mic știe singur să-și regleze cantitatea de mâncare pe care o mănâncă. Bea atâta lapte cât are nevoie. Dacă crești densitatea energetică a laptelui cu cereale, reperele cu care este obișnuit sunt perturbate. Se satură mai repede, nu-i mai este foame și nu-și mai termină biberonul. Așa apare riscul de a face carențe de fier, de calciu sau de acizi grași. În cazuri particulare, dacă bebe are o greutate cu mult sub medie,  medicul pediatru poate recomanda introducerea cerealelor fără gluten înainte împlinirii celor 4 luni.

Sunt mai bune cele fără gluten

FALS. Mult timp cerelealele fără gluten au fost recomandate pentru a preveni celiachia (intoleranța la gluten). Astăzi medicii recomandă introducerea acestui tip de cereale începând cu 4 luni, tocmai din același motiv. Așa că, pentru început, alege produsele cu mai multe cereale(grâu, orez, ovăz etc) și crește progresiv cantitatea pe care o adaugi în mâncarea celui mic. Dacă alăptezi, amestecă-le cu piureurile de legume sau cu iaurturi.

Moderează apetitul mâncăcioșilor

ADEVĂRAT. Grație glucidelor complexe pe care le conțin, cerealele pentru bebeluși aduc furnizează energia de care aceștia au nevoie. Adăugate în biberonul pentru micul-dejun, acestea îi satură pe micii pofticioși și-i împiedică să mai ceară de mâncare până la următoarea masă. Pentru bebelușii de 8 luni care merg de-a bușilea și ale căror nevoi energetice sunt mai mari, cerealele sunt exact alimentele de care au nevoie, deoarece le furnizează substanțele nutritive necesare.

Începi cu cele cu aromă de fructe

FALS. Când introduci cerealele este bine să ții cont de aceleași reguli pe care le-ai aplicat atunci când ai introdus în alimentația bebelușului tău legumele și fructele. E bine să începi cu cerealele simple, fără arome, pentru ca bebelușul tău să se obișnuiască cu noua textură. Apoi introduci pe rând, în funcție de etapa de vârstă, cerealele cu legume, cu fructe și multicerealele.

Așa acceptă mai ușor laptele

ADEVĂRAT. Spre 8-10 luni anumitor copiii nu le mai place laptele și este o atitudine normală, mai ales că de câteva luni, de când mănâncă diversificat, descoperă atâtea arome și gusturi. Dacă e să-l compari cu o ciorbiță de pui sau cu un compot de mere, gustul laptelui este un pic insipid. Dacă-i adaugi câteva linguri de cereale cu fructe, îl faci mai interesant și mai ușor de acceptat de micul gurmand.

Cerealele îngrașă

FALS. Nu există niciun risc ca bebelușul tău să se îngrașe mâncând cereale, indiferent de cantitățile pe care i le prepari. Și chiar dacă unele dintre ele sunt dulci, au foarte puțin zahăr adăugat și respectă normele europene foarte stricte dedicate alimentelor bebelușilor. Și chiar dacă bebelușul tău are o preferință pentru un anumit tip de cereale, studiile arată că nu va fi dependent de dulce .

Îl ajută să aibă doarmă bine

ADEVĂRAT. Bebelușul tău este un mic gurmand și se trezește de mai multe ori noaptea înfometat? Adaugă în biberonul de seară cerealele care-i plac și acest supliment energetic îi va da bebelușului tău senzația de sațietate pentru mai mult timp și-îl va ajuta să aibă un somn liniștit.

 

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*