Home / Bebelus / Alimentatie / Mic-dejunul bebelușului

Mic-dejunul bebelușului

Zoom pe cea mai importantă masă a zilei

După o noapte de somn liniștit, micul-dejun este primordial pentru a-i ajuta pe cei foarte mici să înceapă energici o nouă zi. Această masă are o importanță capitală pentru că trebuie să reprezinte 25% din aportul energetic cotidian. Aceasta înseamnă 250 de calrii pentru bebelușul de 1 an și 300 de calorii pentru copiii până la 3 ani.

Lapte sau lactate?

Între 6 luni și 1 an, laptele de continuare este elementul principal al alimentației bebelușului. El trebuie să bea cel puțin 500 ml pe zi, dar nu trebuie să depășască 800 ml pe zi, ca să nu ajungă la un supraconsum de proteine. Din timp în timp, laptele poate fi alternat cu produse lactate de tipul iaurtului sau al brânzei de vaci. Începând de la 1 an și până la 3 ani, laptele de creștere este perfect adaptat nevoilor nutriționale ale copilului, dar dacă ții să-i oferi lapte de vacă, atunci trebuie să-i dai numai produse lactate cu grăsime integrală. Lactatele de capră sau oaie nu sunt recomandabile pentru că nu sunt adaptate nevoilor nutriționale ale celor mici și pot fi chiar periculoase.

Cereale speciale pentru copii

Începând de la 12 luni, laptele nu mai este capabil să asigure necesarul nutrițional matinal al copilului, așa că el trebuie însoțit și de alte alimente. El este digerat cam în două ore și trebuie completat cu glucide, care sunt indispensabile creșterii și dezvoltării creierului. Asta înseamnă că biberonul de dimineață trebuie completat cu cereale speciale pentru bebeluși, îmbogățite cu fier și vitamine. Sunt de evitat cerealele care conțin cacao, ciocolată, miere și mult zahăr. Puțin mai târziu, după 18 luni, glucidele pot fi luate din pâine, biscuiți, patiserie de casă. Pediatrii te sfătuiesc să alegi cerealele integrale

CIFRE DE REȚINUT

29% dintre bebeluși primesc între 9-18 luni, cereale în laptele de dimineață.

33% dintre bebeluși primesc o gustare între micul-dejun și masa de prânz, deși nu mai este neapărat recomandată de pediatru.

Fructele

La începutul diversificării, bebelușul face cunoștință cu primele fructe: mărul, para, banana, pepenele galben și treptat lista se mărește. Până în jurul vârstei de doi ani, fructele exotice sunt de evitat pentru că pot provoca alergii. După vârsta și capacitatea de masticație a copilului, te poți juca mai mult cu texturile fructelor și să i le oferi coapte sau crude, sub formă de suc, pasate sau bucățele.

Știai că…

…46% dintre copii cu vârste între 9-18 luni beau un singur biberon de lapte pe zi, deși cantitatea de care au nevoie este mai mare?

…25% nu mănâncă cerealele potrivite la micul-dejun. 

Rețetă de răsfăț la micul-dejun

Ingrediente

1 măr mare

2 linguri suc de lămâie

1-2 linguri de zahăr brun

1 ou

250 ml de lapte

4 felii de franzelă toast

puțin unt

zahăr vanilat

scorțișoară

Mod de preparare

Taie mărul în în felii subțiri, pune-le într-un vas mic să fiarbă cu puțină apă, zahăr și suc de lămâie, până când se înmoaie, fără să se facă pastă. Bate oul cu laptele într-o farfurie adâncă, în care pui apoi feliile de pâine să absoarbă conținutul. Le scoți pe o altă farfurie, le pudrezi cu zahăr vanilat și cu scorțișoară. Pui jumătate din cantitatea de măr pe una din felii și jumătate pe cealaltă. Le faci sandviș. Încălzești bine o tigaie în care topești repede un pic de unt și prăjești sandivișul pe fiecare parte, apăsând ușor cu o spatulă.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*