Home / Bebelus / Alimentatie / Mâncare potrivită pentru fiecare vârstă!

Mâncare potrivită pentru fiecare vârstă!

shutterstock_94392253

Copilul tău dezvoltă o energie considerabilă pentru fiecare mișcare pe care o face, pentru a cunoaște și pentru a se cunoaște. O alimentație echilibrată nu face altceva decât să-i deschidă aceste minunate posibilități. Iar mișcarea îi deschide apetitul.

6-9 luni

La această vârstă, micuțul tău învață să se miște cu agilitate și să comunice cu oamenii din jur. Dar, pentru a-i facilita dezvoltarea normală, este esențial să-i oferi o hrană care să-i acopere toate nevoile nutriționale. Laptele matern sau cel formulă reprezintă alimentul de bază, dar mesele se diversifică treptat. Între 6-9 luni, are loc o creștere excepțională, chiar dacă fiecare copil o face după propriul său ritm.

9-12 luni

Copilul se mișcă din ce în ce mai mult cu agilitate crescută. Face progrese și mai mari în sfera comunicării. Din punct de vedere psihomotor, este o perioadă extrem de importantă: copilul învață să se deplaseze de-a bușilea și apoi pe propriile picioare,  ceea ce înseamnă o mai bună coordonare a mișcărilor în toate segmentele corpului.Toate acestea impun o adaptarea alimentației la noile sale nevoi, pentru a-l ajuta să crească sănătos, fără carențe nutriționale. Bebelușul nu are aceleași nevoi nutriționale ca adulții. Iată un exemplu edificator: la 9 luni, necesarul lui de fier este de 7 ori mai mare decât al unui adult, iar cel de calciu, de 5 ori, raportat la greutatea corporală. Laptele matren sau cel formulă tinde să se reducă din punct de vedere cantitativ, lăsând loc legumelor, fructelor, cerealelor, cărnii și peștelui. Alimentația se diversifică din ce în ce mai mult, dar și textura mâncării, odată cu apariția completă a dinților de lapte. Aceste progrese se văd și la masă: copilul stă pe scunul său, vrea să țină cu mâna lui lingurița și să mănânce singur, vrea să-și folosească din ce în ce mai bine dantura.

1-3 ani

Organismul bebelușului este încă fragil: rinichii sunt încă imaturi, elimină dificil excesul de sare sau de proteine. În privința sistemului digestiv, acesta se maturizeză lent, până la vârsta de 3 ani. Până la 18 luni, mai ai încă alimente de introdus, în ordinea indicată de pediatru și progresiv. Iată câteva motive în plus să-i oferi copilului mâncăruri adaptate vârstei sale, diferite de meniul familiei numai până la doi ani. Mesele sale trebuie să conțină toate elementele nutritive în proporții adecvate stadiului de dezvolatre. În afara felurilor de mâncare pe care i le gătești, copilul trebuie să primească și produse de alimentație infantilă, concepute să răspundă perfect nevoilor sale. Nu te grăbi, dragă mami! Puiul tău nu poate mânca chiar orice. Mușchii, oasele, creirul, rinichii… toate sunt încă „în construcție“. Alimentația trebuie să urmeze această dezvoltare, fără să forțeze organismul sau să-l lipsească de nutrienți. Bebelușul are nevoie nu numai de calciu și fier, ci și de mai mulți acizi grași esențiali decât un adult, raportat la greutatea corporală. Prin urmare, toate acestea trebuie să se regăsească în alimentația bebelușului, în proporțiile adecvate vârstei.  Anumite alimente încă îi sunt interzise sau permise în cantități foarte mici (mai ales sarea).  Meniul trebuie să includă mâncăruri cât mai variate.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*