Home / Copil / Magiunul de dovleac, sănătate și gust!

Magiunul de dovleac, sănătate și gust!

IMG_2473

Dovleacul, adus din America acum 400-500 de ani, este vedeta toamnei, alaturi de prune, struguri, mere si gutui. Aroma placuta si gustul dulce il ajuta sa se impuna in orice tip de alimentatie,  pentru diferite varste, fie ca atare, in salate sau supe-crema, fie ca ingredient in ciorbe, produse de patiserie sau cofetarie. Sonimpex Topoloveni a readus o reteta reteta originala de folosire a dovleacului  de acum mai bine de un secol. In anii 1914, la Topoloveni, se producea Magiunul din dovleac, normal, fara zahar adaugat, zaharul nefiind folosit in conserve in acea perioada.

Procesarea Magiunului din dovleac la Topoloveni se realizeaza dupa aceeasi metoda prin care obtin magiunurile din prune si mar, in vasele bain-marie cu pereti dubli, printre ai  caror pereti circula aburul tehnologic la temperatura controlata. Controlul permanent al temperaturii permite transferarea tuturor beneficiilor dovleacului proaspat in produsul finit – Magiunul din dovleac Topoloveni. Prin fierberea dovleacului se elimina apa astfel incat in borcanul cu magiun  se regasesc vitaminele, mineralele, fitonutrientii specifici acestei legume, sau fruct?!

Studiile de specialitate au demonstrat beneficii evidente ale consumului de dovleac pentru organismul uman, respectiv:

– protectia organismului si ridicarea gradului de imunitate , datorita carotenoidelor, inclusiv betacarotenul  – compusi care ii ofera culoarea portocalie – care se transforma intr-un tip de Vitamina A si conduce, in special, la imbunatatirea vederii;

– beta-carotenii antioxidanti pot sa ajute organismul in lupta cu cancerul deoarece distrug radicalii liberi, cei vinovati incepand de la ridurile fetei pana la cele mai cumplite boli;

– aplicarea pe fata , ca si in cazul Magiunului din prune Topoloveni, a acestui magiun  din dovleac, va aduce minunate surprize doamnelor care il vor utiliza prin imbunatatirea vizibila a aspectului tenului lor;

– cantitatea mare de fibre alimentare, combinata cu un continut extrem de scazut de calorii, transforma Magiunul din dovleac Topoloveni intr-un aliment care poate fi consumat de persoanele bolnave de diabet, cu acordul medicului curant, dar este ideal si pentru mentinerea greutatii ideale, fiind un dulce natural si sanatos

– interesant este faptul ca dovleacul contine o cantitate aproape dubla de potasiu, fata de banane.

Magiunul  din dovleac Topoloveni se inscrie in lista alimentelor functionale, magiunuri procesate de Sonimpex Topoloveni, datorita utilajelor pe care le folosesc – duplicatele –  procesului de obtinere prin fierbere fara foc, a faptului ca sunt realizate dintr-un singur ingredient – fruct/leguma, si a faptului ca nu adauga zahar procesat si, nu in ultimul rand, deoarece nu abdica de la politica societatii: produc pentru a mentine sanatatea romanilor si cu mult respect pentru fiecare consumator.

Celor de la Topoloveni le place sa creada ca vor exista tot mai multe familii cu cate patru generatii, care sa consume impreuna, la aceeasi masa, alimentele Topoloveni si Topoloveana, fara restrictii de varsta sau afectiuni  de sanatate.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*