Home / Viata de familie / Interviu Vedeta / Liviu Balint: „Gătitul pentru mine este o plăcere, o eliberare”

Liviu Balint: „Gătitul pentru mine este o plăcere, o eliberare”

Pe Liviu Balint îl cunoașteți de la tv, din cadrul show-ului culinar MasterChef, unde a făcut o figură frumoasă, ieșind pe locul 2. A acceptat să ne vorbească despre cum a început pasiunea lui pentru gătit și ce intenționează să facă de acum încolo.

Cum a început pasiunea ta pentru gătit? Vine din familie sau din alte conjuncturi?

Pasiunea pentru gătit vine în primul rând din plăcerea de a mânca. Sunt un gurmand și îmi place să experimentez gusturi și arome noi, să încerc preparate cât mai diferite și să îmi dau seama de fiecare ingredient folosit. Gătitul serios, însă, a prins contur mai curând dintr-o nevoie dată de plecarea mea peste granițe. Singur, într-o țară străină și fără prea mulți bani, nu am avut de ales decât să încep să-mi pregătesc mâncarea în casă. Am început cu paste cu sos de roșii, început care a durat vreo 3 luni, după care am încercat diferite combinații de gusturi. Am văzut că mă pricep și am continuat să gătesc. Mai apoi, am căutat să reproduc în bucătăria de acasă tot ce gustam în restaurante, fie că aflam detaliile despre compoziția mâncării direct de la bucătari, fie că trebuia să-mi dau singur seama de ingrediente și tehnica de gătit folosite.

Cum se mânca în casa părintească? Desigur, mă interesează să aflu şi cum se mănâncă în familia ta de acum?

Se spune că în Ardeal se mănâncă bine. Nimic mai adevărat! Prin urmare, mâncarea de la mama de acasă este mai bună decât cea de la orice restaurant. Cu siguranță contează și atmosfera care se creează în jurul mesei, faptul că îi am aproape pe toți oamenii dragi mie, iar poveștile noastre sunt nesfârșite. La mine se mănâncă mult pește și fructe de mare, gătite în stil mediteraneean.

Ce te atrage cel mai mult? Să găteşti mâncare românească sau din bucătăriile internaţionale?

Gătitul pentru mine este o plăcere, o eliberare. Prin urmare, gătesc orice, inclusiv mâncare tradițional românească, cu care am și crescut, de altfel. Când e vorba, însă, de preferințe, mărturisesc că am o atracție deosebită pentru bucătăria italienească. Preparatele italienești îmi dau sentimentul de libertate. Gătesc liber și îmi pun imaginația la încercare.

Se spune că mâncarea sănătoasă nu este gustoasă. Ce spune chef Balint despre asta?

Adică vreți să spuneți că roșia de aproape 1 kg din grădina tatălui meu nu ți se topește în gură? Sau ceapa proaspătă, abia scuturată de pământ, acompaniată de șunculiță afumată în spatele casei, cu lem de brad, nu te fac să te lingi pe degete după fiecare îmbucătură? Mâncarea sănătoasă nu este și gustoasă pentru aceia care probabil nu au văzut un vrej de roșie sau un răsad de ceapă…

Ai doi copii minunați. Găteşti pentru ei sau la capitolul acesta soția ta este chef-ul?

Mulțumesc frumos! Cum e și firesc, îi ador și sunt cele mai importante persoane din viața mea. Gătesc pentru ei ori de câte ori am ocazia. Nimic nu se compară cu zâmbetul de pe fața lor când sunt încântați de o mâncare, iar atunci când mănâncă cu tot corpul sunt plini de farmec. În ultima perioadă, însă, am fost destul de aglomerat cu proiectele mele profesionale și, prin urmare, chef la bucătăria de acasă este soția mea.

Ai inventat vreun fel special pentru copii?

Din fericire, copiii mei nu sunt pretențioși și mănâncă orice. Prin urmare, îmi dau posibilitatea ca de fiecare dată să le gătesc ceva nou. Îmi doresc să aibă o alimentație cât mai diversificată și sănătoasă, de aceea nu mă limitez doar la anumite preparate.

Intenționezi să faci vreun proiect legat de alimentația sănătoasă a copiilor?

Îmi place să mă implic în proiecte ce au directă legătură cu gătitul sau cu sănătatea alimentară. În momentul de față nu pot să spun că m-am gândit să demarez un astfel de proiect. Ideea, însă, este foarte bună. Poate în viitor voi avea această ocazie. Cred, însă, că mâncarea sănătoasă și obiceiurile alimentare sănătoase se formează încă din copilărie și sunt împrumutate din obiceiurile părinților și modul lor de abordare în bucătărie. De aceea, consider că fiecare părinte poate și ar trebui să aibă propriul proiect legat de o alimentație sănătoasă pentru copiii săi.

Ce sfat dai părinților în privința alimentației copiilor? Ce n-ai vrea să vezi pe mesele de familie, când sunt copii la masă?

Nu îmi place să dau sfaturi. Cred că fiecare dintre noi știe ce este cel mai bine pentru sine și pentru familia sa. Cred cu tărie că “ești ceea ce mănânci” și prin urmare nu sunt de acord și nu voi accepta la masa la care sunt și copiii mei prăjeli, fast-food sau presupusele sucuri „naturale”.

Gătești acasă? Dacă da, ce mâncăruri îți place să prepari?

Atunci când sunt acasă și nu sunt reținut cu diferite proiecte profesionale gătesc doar eu. Pentru mine este o mare plăcere să prepar ceva din suflet pentru oamenii mei dragi. Îmi place să-i bucur și să-i încânt cu preparate simple, dar cu gust, care să le mângâie papilele gustative și să le provoace zâmbete pe chip și plăcere. Gătesc mai ales paste, pasionat fiind de bucătăria italienească.

Ți-ai dori ca unul dintre gemenii tăi să-ţi urmeze pasiunea pentru bucătărie?

Pentru că am ocazia să mă bucur și să-mi trăiesc pasiunea, mi-aș dori ca și gemenii mei să aibă parte de același lucru. Nu să gătească, ci să-și urmeze propriile vise și pasiuni. Din partea mea vor avea toată libertatea și susținerea să facă ceea ce le place, pentru că în momentul în care faci ceea ce îți place nu simți că lucrezi și totul devine mult mai simplu.

Oferi o rețetă cititoarelor noastre pe care cei mici o adoră?

Cum spuneam și mai devreme, îmi plac mâncărurile simple, dar cu gust. De aceea și propunerea mea urmează aceeași rețetă: broccoli sotat în unt și un fir de sare, cu file de biban de mare la cuptor, asezonat cu puțin usturoi și ulei de măsline. Pentru ei este un deliciu, sunt sigur că dacă o să o încerci și tu o să fii plăcut surprinsă. Este ușor de gătit, dar și mai ușor de mâncat. J

Ce intenționezi să faci de acum încolo?

În momentul de față am câteva proiecte de care sunt foarte mândru și entuziasmat. Unul dintre acestea este dat de alegerea mea de către Podravka România ca ambasador de imagine pentru brandurile Vegeta și EVA. Pe mai departe, vreau să continui să-mi urmez pasiunea și să pot să le ofer copiilor mei un viitor sigur, un viitor frumos. Totodată, vreau să progresez și să îndemn lumea să gătească mult, sănătos, cu imaginație; să GĂTEASCĂ L

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*